Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Pandoro – Το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι

Pandoro – Το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 10 ώρα Total Time: 11 ώρες
Servings 10
Υλικά
    Α στάδιο
  • 40 ml χλιαρό νερό
  • 12 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 40 γρ. αλεύρι τσουρεκιού, Μύλοι Δάκου
  • Β στάδιο
  • 40 ml χλιαρό νερό
  • 6 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 185 γρ. αλεύρι τσουρεκιού, Μύλοι Δάκου
  • 20 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • Γ στάδιο
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 200 γρ. αλεύρι τσουρεκιού, Μύλοι Δάκου
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • Δ στάδιο
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
    Α Στάδιο
  1. Βάζω τη μαγιά μέσα σε ένα μπολάκι, προσθέτω το χλιαρό νερό και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνω το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ξεκινάω να ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο. Προσθέτω τη ζάχαρη, τον κρόκο και το αλεύρι και δουλεύω τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, κολλώδες και πολύ υδαρό ζυμαράκι. Σκεπάζω τον κάδο και αφήνω το μείγμα για 2 ώρες να φουσκώσει.

  2. Β Στάδιο
  3. Σε ένα μπολάκι διαλύθω την μαγιά στο νερό. Βάζω σε χαμηλή ταχύτητα το γάντζο και προσθέτω στο μείγμα, την διαλυμένη, μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Δουλεύω τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και τέλος προσθέτω το βούτυρο. Μόλις απορροφηθεί από το μείγμα, σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τον κάδο και αφήνω το μείγμα για 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να τριπλασιαστεί.

  4. Γ Στάδιο
  5. Ξαναβάζω σε λειτουργία το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω το αυγό, τον κρόκο, το αλάτι, το κονιάκ, το αλεύρι και την άχνη. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, ρίχνω τη βανίλια και τα ξύσματα, δυναμώνω την ταχύτητα και δουλεύω το μείγμα για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστικό και κολλώδες. Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και αφήνω για 2 ώρες να διπλασιαστεί.

  6. Δ Στάδιο
  7. Μεταφέρω τη ζύμη σε καθαρό πάγκο και την ανοίγω σε τετράγωνο, χοντρό φύλλο. Σκορπίζω το μαλακωμένο βούτυρο και πιέζω λίγο με τα χέρια μου για να κολλήσει στη ζύμη. Διπλώνω τη ζύμη, φέρνοντας τις άκρες του τετραγώνου, προς το κέντρο, έτσι ώστε να καλύψω το βούτυρο. Αναποδογυρίζω τη ζύμη και ανοίγω με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο, χοντρό φύλλο, πιέζοντας ελαφρά για να μην βγει το βούτυρο που βρίσκεται μέσα στη ζύμη. Διπλώνω τη ζύμη στα τρία και την μεταφέρω σκεπασμένη στο ψυγείο για 20 λεπτά. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγω και πάλι με τον πλάστη και την διπλώνω και πάλι στα τρια. Την βάζω και πάλι στο ψυγείο για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για ακόμη μια φορά.

  8. Πλάθω με τα χέρια μου σε στρογγυλό καρβελάκι και το μεταφέρω στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος. Σκεπάζω καλά με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες) μέχρι επάνω και να φτάσει το ύψος του σκεύους.

  9. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Βάζω τη φόρμα στο φούρνο και 10 λεπτά.
    Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C, σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.

  10. Βγάζω από το φούρνο, ξεφορμάρω το pantoro και το σκεπάζω με μια πετσέτα. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Note

Η φόρμα για το pantoro είναι ειδική και θα την βρείτε στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να το ψήσετε σε απλή στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ., αλλά δεν θα έχει αυτό το ύψος και σχήμα αστεριού.

Keywords: pandoro ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι

Σας ευχαριστώ!