Πλένω καλά τα ντοματάκια και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ το κοτσάνι (μαζί με τη ρίζα του) δημιουργώντας μια μικρή τρυπούλα στην κορυφή τους.. Χαράζω με το μαχαίρι, ελαφρά την φλούδα τους.
Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, και μόλις πάρει βράση, ρίχνω τα μισά ντοματάκια. Βράζω για 1 λεπτό μόνο και τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι.
Ρίχνω και τα υπόλοιπα ντοματάκια για 1 λεπτό στο νερό που βράζει και τα αποσύρω με την κουτάλα.
Αφαιρώ από τα ντοματάκια τις φλούδες τους, και τα πιέζω ελαφρά για να φύγουν οι σπόροι τους από την τρυπούλα που υπάρχει στην κορυφή τους.
Βάζω τα ντοματάκια σε ένα σουρωτήρι, ραντίζοντάς τα με το χυμό των λεμονιών και τα αφήνω έτσι για 1½ ώρα. Τα ξεπλένω και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, την βανίλια (ανοιγμένη στη μέση με κοφτερό μαχαίρι) και την αρμπαρόριζα. Προσθέτω τα ντοματάκια και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά (από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) αφαιρώντας με προσοχή τον αφρό που σχηματίζεται.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζω για 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αποσύρω από τη φωτιά, αφαιρώ την κανέλα, τον λοβό της βανίλιας, την αρμπαρόριζα και προσθέτω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Γεμίζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρώ για 2 μήνες περίπου στο ψυγείο.
Σας ευχαριστώ!