Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μοσχαρίσια ρολά με μελιτζάνες, μετσοβόνε και σάλτσα ντομάτας

Μοσχαρίσια ρολά με μελιτζάνες, μετσοβόνε και σάλτσα ντομάτας
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 12 λεπ Total Time: 57 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές φέτες πάχους ½ εκ.
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 6 μοσχαρίσιες εσκαλόπ (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει λεπτές φέτες από το μπούτι, χωρίς κόκαλο, πάχους 2 - 3 χιλιοστών και βάρους περίπου 150 γρ. η καθεμία)
  • 350 γρ. τυρί Μετσοβόνε, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 80 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη
  • 6 - 7 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, χονδροκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Σάλτσα ντομάτας
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω γα άλλο 1/2 λεπτό και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες.

  2. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη σάλτσα για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει πολύ ελαφρά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω τη ρίγανη και το δυόσμο, διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.

  3. Ρολά
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Αλείφω τις φέτες μελιτζάνας με ελάχιστο ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνω και από τις δύο πλευρές και τις αραδιάζω σε μονή στρώση σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω για 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντας τις φέτες μία φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Τις αφήνω κατά μέρος (δεν σβήνω το φούρνο).

  5. Στρώνω ένα μεγάλο κομμάτια διάφανης μεμβράνης στον πάγκο της κουζίνας, αραδιάζω εκεί σε μονή στρώση τις εσκαλόπ και τις σκεπάζω με ένα δεύτερο κομμάτι μεμβράνης. Τις κοπανίζω καλά με το ειδικό σφυράκι για το κρέας (μπάτης) ή με ένα βαρύ γουδοχέρι ή με έναν χονδρό πλάστη. Ετσι, οι ίνες του κρέατος θα μαλακώσουν και οι φέτες θα πλατύνουν και θα λεπτύνουν. Τις αλατοπιπερώνω και από τις δύο πλευρές.

  6. Επάνω σε κάθε εσκαλόπ βάζω από μία ψημένη φέτα μελιτζάνας και 1 - 2 λεπτές φέτες μετσοβόνε. Πασπαλίζω με τριμμένη γραβιέρα. Τυλίγω τις εσκαλόπ σε σφικτά ρολάκια, με τις μελιτζάνες και το τυρί στο κέντρο τους, και τα δένω με σπάγκο σε δύο-τρία σημεία, για να μην ανοίξουν. Αλευρώνω καλά τα ρολάκια και τα τινάζω για να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού.

  7. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει σοτάρω τα ρολάκια του κρέατος για 3 - 4 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύω προσεκτικά και μαγειρεύω για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αποσύρω.

  8. Βάζω τα ρολάκια με τη σάλτσα τους σε ένα μέτριο, βαθύ ταψάκι και ψήνω για 10 - 12 λεπτά (στον ήδη προθερμασμένο φούρνο), μέχρι να μαλακώσει το κρέας –ίσως χρειαστούν 2 - 3 λεπτά παραπάνω ψήσιμο, αν δοκιμάσω ένα ρολάκι και μου φανεί κάπως σκληρό.
    Σερβίρω το φαγητό αμέσως.

Keywords: μοσχαρίσια ρολά με μελιτζάνες

Σας ευχαριστώ!