Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πετιμέζι και πουρέ πατάτα κυδώνι

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πετιμέζι και πουρέ πατάτα κυδώνι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 90 λεπ Total Time: 1 ώρα 45 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1½ κιλό μοσχάρι κιλότο ή στρογγυλό ή ποντίκι κομμένο σε μερίδες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 4 ντομάτες, περασμένες στο τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml πετιμέζι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
  • 1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα πιπέρια, τριμμένα
  • λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
  • Αλάτι
  • Για τον πουρέ
  • 800 γρ. πατάτες
  • 800 γρ κυδώνια
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 400 ml ζωμός λαχανικών
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Αλάτι, ανάμεικτα πιπέρια, τριμμένα
Εκτέλεση
  1. Βάζω το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα να κάψει καλά. Ρίχνω το μοσχαράκι και το θωρακίζω για 4 -5 λεπτά. Βγάζω το κρέας με τρυπητή κουτάλα και ρίχνω τα κρεμμύδια. Σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτω το σκόρδο και τα μπαχάρια.

  2. Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω καυτό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τα υλικά και την αρμπαρόριζα.

  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη μισή ποσότητα πετιμέζι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτω το μίγμα στο φαγητό που βράζει. Αλατίζω και αφήνω το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία να σιγοβράσει για 1½ ώρα. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και το υπόλοιπο πετιμέζι.

  4. Σερβίρω στα πιάτα πουρέ πατάτας-κυδώνια και μοιράζω το μοσχαράκι με τη σαλτσούλα του.

  5. Για τον πουρέ
  6. Τον ετοιμάζω ενώ μαγειρεύετε το μοσχαράκι.
    Ψήνω τις πατάτες με το φλούδι στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  7. Καθαρίζω τα κυδώνια τα κόβω σε κομμάτια και τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού. Βάζω το ζωμό σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα κυδώνια. Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάω 1½ φλιτζάνι από το ζωμό και σουρώνω τα κυδώνια.

  8. Ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις πολτοποιώ μαζί με τα κυδώνια με τον μύλο λαχανικών. Προσθέτω το 1 φλιτζάνι από το ζωμό που κράτησα, την κρέμα γάλακτος το βούτυρο και αλατοπίπερο.
    Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, προσθέτω λίγο ζεστό ζωμό ακόμη.

Keywords: μοσχαρακι κοκκινιστο πετιμεζι πουρε πατατα-κυδωνι

Σας ευχαριστώ!