Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ, ανακατεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Βάζω τη σόδα σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω το χυμό πορτοκάλι και κρατώντας το μπολ επάνω από το μπολ με το μείγμα ελαιόλαδο-ζάχαρη, αρχίζω να ανακατεύω για να διαλυθεί η σόδα. Το μείγμα αυτό θα αφρίσει και θα φουσκώσει. Μόλις διαλυθεί η σόδα αδειάζω το μείγμα στο μπολ και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω τα μπαχαρικά και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι (πρώτα το αλεύρι βρώμης και μετά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις), ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Κόβω το μείγμα σε κομμάτια 25 γρ. και τα πλάθω στρογγυλά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Σας ευχαριστώ!