Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μελομακάρονα με αλεύρι βρώμης

Μελομακάρονα με αλεύρι βρώμης
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 35 λεπ Cook Time: 20 λεπ Total Time: 55 λεπτά.
Servings 40
Υλικά
    Για τα μελομακάρονα
  • 300 γρ. αλεύρι βρώμης, Μύλοι Δάκου
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 250 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 φέτες πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • Για το στόλισμα
  • 200 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • κανέλα, σε σκόνη
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

  2. Για τα μελομακάρονα
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Βάζω τη σόδα σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω το χυμό πορτοκάλι και κρατώντας το μπολ επάνω από το μπολ με το μείγμα ελαιόλαδο-ζάχαρη, αρχίζω να ανακατεύω για να διαλυθεί η σόδα. Το μείγμα αυτό θα αφρίσει και θα φουσκώσει. Μόλις διαλυθεί η σόδα αδειάζω το μείγμα στο μπολ και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω τα μπαχαρικά και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι (πρώτα το αλεύρι βρώμης και μετά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις), ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Κόβω το μείγμα σε κομμάτια 25 γρ. και τα πλάθω στρογγυλά.

  5. Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 - 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Keywords: Μελομακάρονα,με,αλεύρι,βρώμης

Σας ευχαριστώ!