Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα

Μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 12 ώρα Total Time: 13 ώρες 10 λεπτά.
Υλικά
  • 2 κιλά σμέουρα (θα τα βρείτε και ως φραμπουάζ)
  • 1 κιλό μούρα
  • 1½ κιλό βατόμουρα
  • μπόλικη ζάχαρη (για ποσότητα βλ. Εκτέλεση)
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τα σμέουρα, τα καλύπτω καλά με κρύο νερό και τα αφήνω να πάρουν μια ήπια βράση, σε χαμηλή φωτιά. Τα σιγοβράζω για περίπου 1 ώρα, ξαφρίζοντας όποτε χρειαστεί και ανακατεύοντας μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν τόσο πολύ ώστε σχεδόν να γίνουν ένας πυκνός πολτός.

  2. Παίρνω ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι τουλπάνι και το βάζω μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη, με τρόπο ώστε να εξέχει καλά από τα χείλη της.

  3. Αδειάζω τον πολτό των σμέουρων στο τουλπάνι, με προσοχή. Πιάνω τις άκρες του υφάσματος, τις ανασηκώνω και τις δένω γερό κόμπο, ώστε να φτιάξω ένα μπόγο. Τον στερεώνω σε ένα σταθερό σημείο και από κάτω του τοποθετώ τη λεκάνη. Δεν στύβω το μπόγο ούτε τον πιέζω ή τον στρίβω. Απλώς τον αφήνω για όλο το βράδυ να κρέμεται, μέχρι όλος ο χυμός να στραγγίξει στη λεκάνη από κάτω. Τον ζυγίζω και σημειώνω το βάρος σε ένα χαρτάκι (για να μην το ξεχάσω…). Θα χρησιμοποιήσω μόνο το χυμό. Τον στραγγισμένο πολτό που έχει μείνει στο τουλπάνι τον πετάω.

  4. Βάζω το χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω 500 γρ. ζάχαρη για κάθε 600 ml χυμού. Μετά προσθέτω άλλα 2 κιλά ζάχαρη για τα υπόλοιπα φρούτα (τα μούρα και τα βατόμουρα).

  5. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Ρίχνω τα βατόμουρα και τα μούρα και ανακατεύω. Αφήνω ξανά το μείγμα να πάρει μια βράση, πάντα σε μέτρια φωτιά και βράζω για 20 - 30 λεπτά, μέχρι η μαρμελάδα να δέσει. Πώς βλέπω ότι έχει δέσει; Ρίχνω μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας σε ένα λευκό πιατάκι του καφέ και το κρυώνω βάζοντας το για 1 λεπτό στο ψυγείο. Περνάω ένα κουταλάκι από τη μαρμελάδα στο πιατάκι και αν ο δρόμος που αφήνει κλείνει αργά, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

  6. Τη μοιράζω αμέσως, όπως είναι καυτή, σε εξίσου καυτά αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια που να κλείνουν καλά. Τα γεμίζω μέχρι επάνω, τα κλείνω και τα αναποδογυρίζω. Τα αφήνω έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά τα φυλάω σε ένα σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
    Κάθε φορά που ανοίγω ένα βαζάκι το διατηρώ για 1 εβδομάδα εκτός ψυγείου, σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και στη συνέχεια το βάζω στο ψυγείο.

Keywords: μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα

Σας ευχαριστώ!