Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λεμονόκρεμα (lemon curd)

Λεμονόκρεμα (lemon curd)
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 40 λεπτά.
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 320 ml χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
  1. Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτω το χυμό των λεμονιών, το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα κομματάκια του βουτύρου και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά (το βούτυρο δεν είναι απαραίτητο να λιώσει εντελώς σε αυτή τη φάση).

  2. Αδειάζω το μείγμα σε μια μέτρια κατσαρόλα (κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα) και το ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία κρέμα.

  3. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω τη λεμονόκρεμα να γίνει χλιαρή και τη μοιράζω σε μικρά γυάλινα βαζάκια, πλυμένα με ζεστό νερό και καλά στεγνωμένα, όχι απαραίτητα αποστειρωμένα. Διατηρείται έως και 1 χρόνο, στο ψυγείο.

  4. ΠΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ
    • Αλείφω φέτες ψωμιού, κέικ ή τσουρεκιού και τις σερβίρω για πρωινό ή με τον καφέ και το τσάι.
    • Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση για αφράτα μπισκότα.
    • Είναι η ιδανική γέμιση για τη διάσημη λεμονόταρτα: φτιάχνω ζύμη μπριζέ για τάρτες (ή χρησιμοποιώ έτοιμη ζύμη κουρού), την ψήνω άδεια για 20 λεπτά, την αφήνω να κρυώσει και τη γεμίζω με τη λεμονόκρεμα. Τη σερβίρω σκέτη, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, ή απλώνω επάνω της σφικτή μαρέγκα, ανασηκώνω «κορυφές» με ένα πιρούνι, πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και ψήνω την τάρτα στο γκριλ για 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

Keywords: λεμονοκρεμα (lemon curd)

Σας ευχαριστώ!