Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριτσίνια πολύσπορα με τριφτό παντζάρι

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 15 λεπ Rest Time: 15 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 40
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι πολύσπορο, Μύλοι Δάκου
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Μύλοι Δάκου
  • 1 μεγάλο παντζάρι, καθαρισμένο, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 150 γρ. πικάντικη γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 γρ. ανάμεικτοι σπόροι, ειδικοί για πολύσπορο ψωμί (π.χ. ηλιόσποροι, πασατέμπο, λιναρόσπορος, σουσάμι απλό και μαύρο)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα δύο άλευρα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
    Χτυπάω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει ελαφρά. Προσθέτω το κρασί, το τριμμένο παντζάρι, το τυρί, τα αυγά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζω το καλό χτύπημα για 5 - 6 λεπτά, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και η ζύμη να γίνει εύπλαστη και αρκετά λεία.

  2. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά για να «ξεκουραστεί».

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και κόβω κομμάτια ζύμης με μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Πλάθω το κάθε κομμάτι με τις παλάμες μου σε λεπτά και μακριά μπαστουνάκια (κριτσίνια) και τα αραδιάζω στις λαμαρίνες.

  4. Αλείφω με πινελάκι τα κριτσίνια με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζω με τους σπόρους. Ψήνω τα κριτσίνια για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε καλά κλεισμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο.

Keywords: κριτσινια πολυσπορα τριφτο παντζαρι

Σας ευχαριστώ!