Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κριτσίνια ολικής άλεσης με φέτα και λιαστή ντομάτα

Κριτσίνια ολικής άλεσης με φέτα και λιαστή ντομάτα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 25 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 30
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Προαιρετικά υλικά για τη ζύμη
  • 1½ κουτ. σούπας πάστα ελιάς (πράσινη ή μαύρη)
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 1½ κουτ. σούπας πέστο βασιλικού + 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
  • Για την επικάλυψη
  • 1 φλιτζάνι λιναρόσπορος ή μαυροσούσαμο ή σουσάμι ή ηλιόσποροι ή παπαρουνόσποροι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι μέχρι το μείγμα να βραχεί και να μοιάζει με ψίχουλα, και στη συνέχεια ρίχνω το νερό και ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη.

  2. Στο σημείο αυτό ρίχνω όποιο από τα προαιρετικά υλικά επιλέξω, σε όποιο συνδυασμό μου αρέσει. Π.χ. μπορώ να βάλω σκέτη τη φέτα ή σε συνδυασμό με τις λιαστές ντομάτες ή την πάστα ελιάς, ενώ το πέστο φυσικά συνδυάζεται με παρμεζάνα ή με μια καλή παλαιωμένη ελληνική γραβιέρα. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι! Αν θέλω φυσικά μπορώ να αφήσω το μείγμα σκέτο. Αν τυχόν με την προσθήκη των υλικών αυτών το μείγμα δείχνει στεγνό, ρίχνω λίγο χλιαρό νεράκι και ζυμώνω καλά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
    Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου ή μια μεγάλη λαμαρίνα.

  4. Κόβω κομμάτια ζύμης περίπου όσο ένα καρύδι και με τις παλάμες μου το πλάθω με μπαστουνάκι με πάχος όσο 1 δάχτυλο και μήκος περίπου 10 - 12 εκ. Αν θέλω να τα περάσω με κάποιο από τα υλικά της επικάλυψης, πρώτα βυθίζω για 1 δευτερόλεπτο τα κριτσίνια, ένα-ένα, σε κρύο νερό που έχω κοντά μου σε ένα μπολ και μετά τα περνάω από τα υλικά της επικάλυψης, στο καθένα ξεχωριστά ή ανάμεικτα. Μερικές φορές συνδυάζω τα υλικά μεταξύ τους, π.χ. τα δύο σουσάμια ή το λιναρόσπορο με τον ηλιόσπορο.

  5. Αραδιάζω τα μπαστουνάκια σε μονή στρώση στο ταψί. Τα ψήνω για 20 λεπτά και στη συνέχεια ρυθμίζω τη λειτουργία στο γκριλ και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 4 - 5 λεπτά, για να ροδίσουν όμορφα.

  6. Κριτσίνια ολικής άλεσης με φέτα και λιαστή ντομάτα

    Τα διατηρώ για αρκετές ημέρες (ιδιαίτερα αν δεν έχουν τυριά) σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο που να κλείνει καλά.

Keywords: κριτσινια ολικης αλεσης φετα λιαντοματα

Σας ευχαριστώ!