Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κοχύλες γεμιστές με κρέμα κολοκύθας

Κοχύλες γεμιστές με κρέμα κολοκύθας
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 25 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 4
Best Season Φθινόπωρο
Υλικά
  • 1 πακέτο μεγάλες κοχύλες (32-35 κομμάτια)
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό κολοκύθα (ζυγισμένη ακαθάριστη), από την οποία θα αφαιρέσετε τη φλούδα, τις ίνες και τα σπόρια και θα κόψετε την ψίχα σε μέτρια κομμάτια
  • 1.000 ml ζωμό κότας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγη κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα, Arla
  • 100 γρ. μίγμα τυριών Pasta & Gratinar, Arla
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Για την επιφάνεια
  • 50 γρ. μίγμα τυριών Pasta & Gratinar, Arla
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Βάζω τον ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέτω τα κομμάτια της κολοκύθας και τα βράζω για 30 - 40 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζω τα κομμάτια με τρυπητή κουτάλα, τα πολτοποιώ στο μπλέντερ και αφήνω τον πολτό κατά μέρος.

  2. Καθαρίζω και σκουπίζω καλά την κατσαρόλα, την ξαναβάζω σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνω εκεί το μισό βούτυρο. Σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγη κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους. Προσθέτω τον πολτό κολοκύθας και μαγειρεύω για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει από τα πολλά υγρά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω την τριμμένη φρυγανιά, το αυγό, το τυρί κρέμα, το μείγμα τυριών και το σχοινόπρασο και ανακατεύω καλά.

  3. Για τις κοχύλες
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω τις κοχύλες al dente. Τις σουρώνω και τις επαναφέρω στην κατσαρόλα. Ρίχνω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύω καλά.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα μέτριο, βαθύ πυρίμαχο μέτριο ταψί και στρώνω τις κοχύλες σε μονή σειρά με το άνοιγμα προς τα πάνω. Με ένα κουταλάκι τις γεμίζω καλά με το μείγμα και πασπαλίζω με τα καρύδια και το μείγμα τυριών. Λιώνω το υπόλοιπο βούτυρο, ραντίζω τις κοχύλες και ψήνω στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
    Σερβίρω το φαγητό χλιαρό.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Η κολοκύθα έχει πλούσια θρεπτική αξία και περιέχει πολυάριθμα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), ενώ το χαρακτηριστικό χρώμα της οφείλεται στο β-καροτένιο. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και μετατρέπονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α. Ακόμα, περιέχει κι άλλες μοναδικές με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη. Τέλος, η προσθήκη των τυριών στην συνταγή προσφέρει πρωτεΐνες αλλά παράλληλα ενισχύει την απόδοσή της σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με την πλήρη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Μία υπέροχη και παράλληλα πολύ θρεπτική συνταγή!

Keywords: κοχύλες γεμιστές κρέμα κολοκύθας

Σας ευχαριστώ!