Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κουλούρι μπριος βουτύρου με σταφίδες και σουσάμι

Κουλούρι μπριος βουτύρου με σταφίδες και σουσάμι
Αξιολογήσεις 5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 20 λεπ Rest Time: 80 λεπ Total Time: 2 ώρες 10 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500-600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. βούτυρο γάλακτος αγελαδινό
  • 60 γρ. γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50 γρ. σουσάμι
  • 1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα
Εκτέλεση
  1. Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με 2 κουταλιές από το αλεύρι. Αφήνω το μίγμα για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  2. Βάζω στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνω ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Σταματάω το μίξερ, βγάζω το φτερό και βάζω τον γάτζο.

  3. Αρχίζω να δουλεύω το μίγμα προσθέτοντας λίγο λίγο το μισό αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτω το μίγμα της μαγιάς και συνεχίζω να προσθέτω λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική που θα ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

  4. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα βαθύ σκεύος και σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  5. Προσθέτω τις σταφίδες και ζυμώνω καλά. Κόβω σε κομμάτια των 120 γρ. και πλάθω σε κορδόνια μήκους 20-25 εκ. Ενώνω τις άκρες και βάζω τα κουλούρια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Σκεπάζω με μια πετσέτα και τα αφήνω για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
    Προσθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  6. Αλείφω τα κουλούρια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με σουσάμι.
    Ψήνω τα κουλούρια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

Keywords: κουλουρι μπριος βουτυρου σταφιδες σουσαμι

Σας ευχαριστώ!