Print Options:

Κοτόπουλο κάρι

Κοτόπουλο κάρι
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Cuisine
Time
Prep Time: 15 15 mins Cook Time: 1 1 hr Rest Time: 1 1 hr Total Time: 2 hrs 15 mins
Servings 4
Υλικά
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε κομμάτια μισής παλάμης)
  • Για τη μαρινάδα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος στο γουδί ή περασμένος στο μύλο των μπαχαρικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το μαγείρεμα
  • 100 ml ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 κουτ. γλυκού σκόνη κάρι (μπορείτε να διαλέξετε ό,τι είδος σας αρέσει: πικάντικο, μέτριο ή απαλό)
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 500 - 750 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κόκκινο μήλο, καθαρισμένο, χωρίς σπόρια και κομμένο σε μικρά κυβάκια-ζάρια
  • 100 ml γάλα καρύδας ή ίση ποσότητα από στραγγιστό γιαούρτι ή ελαφριά κρέμα γάλακτος
  • Για το σερβίρισμα
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα, καθαρισμένα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα για 3 - 4 λεπτά σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι ή στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν απαλά
  • ρύζι μπασμάτι, κατά προτίμηση μαγειρεμένο με μια-δυο χούφτες ξανθές ή κορινθιακές σταφίδες
Εκτέλεση
    Για τη μαρινάδα
  1. Σε μια λεκάνη ή σε ένα μεγάλο και φαρδύ μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέτω τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατεύω καλά με τα χέρια, μέχρι να βραχούν καλά. Σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη λεκάνη στο ψυγείο, για 1 ώρα, μέχρι να μαριναριστεί το κοτόπουλο.

  2. Για το μαγείρεμα
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βγάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα, τα σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα τηγανίζω στο καυτό λάδι, σε δόσεις, για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα. Τα βγάζω από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω σε μια πιατέλα.

  4. Απομακρύνω την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, για να κρυώσει το λάδι ελαφρώς, και χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο. Μόλις το λάδι σταματήσει να καπνίζει, ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για 1/2 λεπτό, χωρίς να το αφήσω να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνω το κάρι, ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι να καβουρδιστεί το μπαχαρικό και να σκορπίσει τη μυρωδιά του, και πασπαλίζω με το κορν φλάουρ. Ανακατεύω, ρίχνω τον πελτέ και τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύω ξανά και σβήνω με το ζωμό.

  5. Βάζω ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και, μόλις ο ζωμός πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

  6. Στο τελευταίο 5λεπτο, ρίχνω στην κατσαρόλα το κομμένο μήλο και το γάλα καρύδας (ή το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος), ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά και ολοκληρώνω το μαγείρεμα ανακατεύοντας, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

  7. Μοιράζω το κάρι σε πιάτα και πασπαλίζω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Συνοδεύω με το ρύζι με σταφίδες.

Keywords: κοτόπουλο κάρι

Σας ευχαριστώ!