Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο και κρέμα γραβιέρας
Υλικά
Για τον κιμά
Για την κρέμα γραβιέρας
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
-
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και καβουρδίζω τον πελτέ. Ρίχνω πράσο και τις πιπεριές και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Ρίχνω τον κιμά και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω μέχρι να χάσει τα υγρά του.
Για την κρέμα γραβιέρας
-
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και καβουρδίζω το ελαιόλαδο. Ρίχνω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά, τη μουστάρδα, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Για την πίτα
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Λαδώνω ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και στρώνω 4 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
-
Αδειάζω τη μισή κρέμα γραβιέρας, τον κιμά και τελειώνω με την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας.
-
Καλύπτω την γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα (λαδωμένα) και στρίβω τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, δημιουργώντας έναν κόθρο.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και αλείφω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω βαθιά σε κομμάτια και πασπαλίζω όλη την επιφάνεια με σουσάμι και μαυροκούκκι.
-
Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.