Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κέικ γεμιστό με κρέμα λεμόνι

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 55 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για το κέικ
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak με μειωμένα λιπαρά, μαλακωμένο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 16 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • Για την κρέμα
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. βούτυρο Lurpak με μειωμένα λιπαρά
  • 80 γρ. χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
  • 8 γρ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
    Για την κρέμα
  1. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, τον κρόκο, το κορν φλάουρ και την ζάχαρη άχνη με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτω το μείγμα των αυγών και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύω, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.

  2. Για το κέικ
  3. Βάζω σε ένα μπολ το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω τα αυγά (ένα τη φορά) συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα. Ρίχνω το γιαούρτι και μόλις ενωθεί με τα υλικά, σταματάω το μίξερ. Προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πασπαλιστά (με κόσκινο) και ανακατεύω με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτω το ξύσμα και μεταφέρω το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

  4. Για το ψήσιμο
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 175°C με αέρα. Κρατάω 2 κουταλιές από την κρέμα λεμόνι σε ένα μπολ για το σερβίρισμα και αφρατεύω την υπόλοιπη με το σύρμα. Τη μεταφέρω σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Βουτυρώνω και πασπαλίζω με αλεύρι μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ.

  6. Μεταφέρω το μισό μείγμα του κέικ (κάνοντας κύκλους μέσα στη φόρμα για να είναι ομοιόμορφη η βάση) και βάζω τη φόρμα στο φούρνο για 10 λεπτά.

  7. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και απλώνω την κρέμα λεμονιού αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό από την περιφέρεια, χωρίς κρέμα. Τέλος, καλύπτω με το υπόλοιπο μείγμα για κέικ. Ισιώνω καλά με μια σπάτουλα και επαναφέρω τη φόρμα στο φούρνο. Συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 40-45 λεπτά.

  8. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το κέικ να σταθεί για 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρω. Αραιώνω την κρέμα που έχω κρατήσει, με λίγο ζεστό νερό και περιχύνω το κέικ. Σερβίρω σε τετράγωνα κομμάτια.

Keywords: κέικ γεμιστό με κρέμα λεμόνι

Σας ευχαριστώ!