\n | \n | \n | \n \n | \n |
20΄ | \n20΄ | \n4 - 6 μερίδες | \n1 ώρα | \n \n[printfriendly] | \n
Αν δεν σας αρέσει η γραβιέρα χρησιμοποιήστε όποιο άλλο τυρί θέλετε. Αποφύγετε τα πολύ σκληρά όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και προτιμήστε αυτά που λιώνουν ωραία, όπως κασέρι, γκούντα, ένταμ, γραβιέρα γλυκιά, ακόμη και μια μαλακή φέτα ή ένα ροκφόρ! | \n|
Υλικά | \nΕκτέλεση | \n
\n
|
\n
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κονιάκ, το γάλα, το αυγό, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά (ή το παξιμάδι). Σε ένα μικρότερο μπολάκι ρίχνω τη σόδα. \nΑρχίζω να ζυμώνω το μείγμα του κιμά ενώ κάθε τόσο βρέχω τις παλάμες μου με τη σόδα, η οποία ενώνεται με τον κιμά και τον κάνει ιδιαίτερα αφράτο. Θα βρέξω τα χέρια μου τόσες φορές όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό αλλά όχι νερουλό. Συνολικά ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά. Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει. \nΤο βγάζω από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Μετράω τα κεφτεδάκια και κόβω τον ίδιο αριθμό από κυβάκια τυριού. Παίρνω έναν κεφτέ, τον κρατάω στη μία παλάμη μου και τον πατάω ελαφρώς για να πλατύνει λίγο. Με το δάχτυλό μου κάνω μια λακκουβίτσα στο κέντρο του βάζω εκεί ένα κυβάκι τυριού και κλείνω την παλάμη μου ώστε ο κιμάς να καλύψει το τυρί. Πλάθω προσεκτικά το κεφτεδάκι ώστε να αποκτήσει ξανά το στρογγυλό του σχήμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες και τους αλευρώνω. \nΣε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω να ζεσταθεί ελαιόλαδο, περίπου 4 εκ. από τον πάτο του τηγανιού. Το αφήνω να κάψει σε μέτρια (όχι δυνατή) φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις, χωρίς να βάζω πάνω από 7 κεφτεδάκια σε κάθε δόση. Τα τηγανίζω για 5 - 6 λεπτά, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρω με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. | \n
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κονιάκ, το γάλα, το αυγό, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά (ή το παξιμάδι). Σε ένα μικρότερο μπολάκι ρίχνω τη σόδα.
Αρχίζω να ζυμώνω το μείγμα του κιμά ενώ κάθε τόσο βρέχω τις παλάμες μου με τη σόδα, η οποία ενώνεται με τον κιμά και τον κάνει ιδιαίτερα αφράτο. Θα βρέξω τα χέρια μου τόσες φορές όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό αλλά όχι νερουλό. Συνολικά ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά. Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
Το βγάζω από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Μετράω τα κεφτεδάκια και κόβω τον ίδιο αριθμό από κυβάκια τυριού. Παίρνω έναν κεφτέ, τον κρατάω στη μία παλάμη μου και τον πατάω ελαφρώς για να πλατύνει λίγο. Με το δάχτυλό μου κάνω μια λακκουβίτσα στο κέντρο του βάζω εκεί ένα κυβάκι τυριού και κλείνω την παλάμη μου ώστε ο κιμάς να καλύψει το τυρί. Πλάθω προσεκτικά το κεφτεδάκι ώστε να αποκτήσει ξανά το στρογγυλό του σχήμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες και τους αλευρώνω.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω να ζεσταθεί ελαιόλαδο, περίπου 4 εκ. από τον πάτο του τηγανιού. Το αφήνω να κάψει σε μέτρια (όχι δυνατή) φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις, χωρίς να βάζω πάνω από 7 κεφτεδάκια σε κάθε δόση. Τα τηγανίζω για 5 - 6 λεπτά, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!