Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κανταϊφόπιτα με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης

Κανταϊφόπιτα με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες 45 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για την πίτα
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο, για το σκεύος και το κανταΐφι
  • 2 αυγά
  • 500 ml γάλα
  • Για τη γέμιση
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 200 γρ. ασπρομανίταρα, πολύ ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Τρυπάω τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι, τις βάζω σε ένα ταψάκι, και τις ψήνω για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζω από το φούρνο και με προσοχή αφαιρώ την σκληρή φλούδα τους. Ψιλοκόβω την ψίχα και την αφήνω σε σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους.

  2. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, την γραβιέρα, τα αυγά και τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνω προσθέτω, το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό.

  3. Για την πίτα
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Τραβάω απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά μου, για να αραιώσουν και να αφρατέψουν. Χωρίζω το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη.

  5. Αλείφω ένα βαθύ πυρίμαχο, στρογγυλό ταψί 32-34 εκ. με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτω τον πυθμένα του με το ένα μέρος του κανταϊφιού. Δεν πιέζω το κανταΐφι στα τοιχώματα και τον πυθμένα γιατί πρέπει να μείνει αφράτο και οι ίνες του αραιές. Περιχύνω το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνω το μείγμα της γέμισης. Την καλύπτω με το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να το πιέζω επάνω τη γέμιση. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

  6. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα κομμάτια, φτάνοντας μέχρι τον πυθμένα του ταψιού. Περιχύνω την πίτα με το μείγμα αυγών-γάλακτος και την αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να μουσκέψει το κανταΐφι και να μαλακώσει για να μην ξεραθεί στο ψήσιμο.

  7. Ψήνω την πίτα για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Keywords: κανταϊφόπιτα με λαχανικά,γραβιέρα κρήτης

Σας ευχαριστώ!