Print Options:

φοκάτσια με φρούτα και μπλε τυρί

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method ,
Cuisine
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 15 min Cook Time: 50 min Rest Time: 1 min Total Time: 1 hr 6 mins
Servings 6
Best Season Suitable throughout the year
Description
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Αγαπημένη Ιταλική συνταγή με μοναδικά υλικά από την Ντίνα Νικολάου! Τα φρούτα αποτελούν θαυμάσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα τα βερίκοκά και τα ροδάκινα, αποτελούν σπουδαία πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα το αίσθημα της πείνας. Ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πολλές μελέτες τα έχουν συσχετίσει με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και την προστασία, μεταξύ άλλων, από καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρκίνο. Από την άλλη, και το μπλε τυρί Δανίας έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει εύπεπτες πρωτεΐνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο και φώσφορο. Το υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του του σκελετού και του μυϊκού ιστού, ιδιαίτερα στα παιδιά που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 360 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 ml νερό χλιαρό
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 1 ώριμο ροδάκινο, κομμένο σε φετάκια
  • 4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα κάθετα στη μέση
  • 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας, τριμμένο
  • 3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 100 γρ. μπλε τυρί Castello Danablu
  • Αλάτι
  • Ανάμεικτα πιπέρια, χοντροσπασμένα
Instructions
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΒάζω το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  2. blankΒάζω το αλεύρι σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και αδειάζω το νερό με τη μαγιά. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζω και την αφήνω για 45 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ξεφουσκώνω τη ζύμη, προσθέτω το σκληρό τυρί και ζυμώνω για 5 λεπτά. Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. και πιέζω εκεί τη ζύμη για να καλύψω όλη τη φόρμα. Σκορπίζω τα φρούτα, τα αγγουράκια και τα πιέζω για να μισοβυθιστούν. Πασπαλίζω με χοντροσπασμένο πιπέρι, σκορπίζω το μπλε τυρί και λίγα κλαδάκια ρίγανη και ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30-35 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Διατροφικά Στοιχεία

Serving Size 1

Servings 6


Amount Per Serving
Calories 200
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 1g2%
Saturated Fat 1g5%
Trans Fat 1g
Cholesterol 1mg1%
Sodium 1mg1%
Potassium 1mg1%
Total Carbohydrate 1g1%
Dietary Fiber 1g4%
Sugars 1g
Protein 1g2%

Vitamin A 1%
Vitamin C 1%
Calcium 1%
Iron 1%
Vitamin D 1%
Vitamin E 1%
Vitamin K 1%
Thiamin 1%
Riboflavin 1%
Niacin 1%
Vitamin B6 1%
Folate 1%
Vitamin B12 1%
Biotin 1%
Pantothenic Acid 1%
Phosphorus 1%
Iodine 1%
Magnesium %
Zinc %
Selenium 1%
Copper 1%
Manganese 1%
Chromium 1%
Molybdenum 1%
Chloride 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: φοκάτσια φρούτα μπλε τυρί

Σας ευχαριστώ!