Σε ένα πιάτο ανακατεύω τα 100 γρ. ζάχαρη με την κανέλα και τα αφήνω στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω μονομιάς το αλεύρι. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και να δημιουργηθεί μια ζύμη που θα κολλήσει επάνω στην κουτάλα. Αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να μισοκρυώσει.
Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και χτυπάω με το μίξερ χειρός. Προσθέτω το αυγό, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενωθεί το αυγό και να δημιουργηθεί μια ζύμη αρκετά κολλώδης.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω αρκετό ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Μεταφέρω τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή, φαρδιά μύτη.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνω «κορδόνια» ζύμης απευθείας στο λάδι και τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα. Βγάζω τα churros με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Συνεχίζω το τηγάνισμα των churros μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
Ρίχνω τα churros στο μείγμα ζάχαρη-κανέλα και τα καλύπτω ολόγυρα. Τα μεταφέρω σε πιατέλα και ετοιμάζω το ρόφημα σοκολάτας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό να πάρει βράση και ρίχνω το κακάο. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί το κακάο και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και η ζάχαρη. Αφήνω το μείγμα να βράσει για 3 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά.
Σερβίρω σε μεγάλες κούπες μαζί με τα τραγανά churros.
Σας ευχαριστώ!