Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Καραμελωμένο κέικ ανανά

Καραμελωμένο κέικ ανανά

[:el]<!-- [lt_recipe name="ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΕΪΚ ΑΝΑΝΑ" servings="6-8" prep_time="30M" cook_time="45M" summary="Αυτό το καραμελωμένο κέικ είναι κάτι σαν τάρτα Τατέν, με ανανά και ευωδιαστά μπαχαρικά. Διατηρήστε το σε γυάλινη θήκη για κέικ ή σε μεταλλικό κουτί, για να διατηρηθεί ζουμερό και νόστιμο για σχεδόν 1 εβδομάδα." print="yes" ingredients="1 κονσέρβα ανανάς (400 γρ.), σε ροδέλες (ή 1 μέτριος φρέσκος ανανάς);125 γρ. (½ πακέτο) βούτυρο, μαλακωμένο + 50 γρ. επιπλέον, ψιλοκομμένο, για το ταψί;125 γρ. ζάχαρη;3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά;3 κουτ. σούπας αποξηραμένη και τριμμένη καρύδα (θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ);1 κουτάκι σκόνη βανίλιας;125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο;1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ;Για την καραμέλα;20 κυβάκια ζάχαρη (θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ);1 κουτ. σούπας νερό;2 – 3 σταγόνες χυμός λεμονιού" ]Αν χρησιμοποιήσω φρέσκο ανανά τον ετοιμάζω ως εξής: Τον στερεώνω όρθιο σε ένα ξύλο κοπής. Τον πιάνω με το ένα χέρι από το κοτσάνι και με το άλλο χέρι, κρατώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, τον ξεφλουδίζω, από την κορυφή προς τη βάση του, μέχρι να αφαιρέσω όλη τη φλούδα. Στη συνέχεια, με ένα μικρότερο μαχαιράκι αφαιρώ τα μικρά καφετί κομμάτια φλούδας που έχουν μείνει στη σάρκα. Επίσης κόβω και πετάω το κοτσάνι του. Ξαπλώνω τον ανανά και τον κόβω σε φέτες πάχους 2 – 3 εκ. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ το κέντρο κάθε φέτας γιατί είναι πολύ σκληρό και ινώδες. Βάζω τις φέτες σε ένα μπολ.;Αν χρησιμοποιήσω φέτες ανανά από κονσέρβα, τις στραγγίζω καλά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τις αφήνω κατά μέρος.;Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα 125 γρ. βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά αφράτο μείγμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι το μείγμα να γίνει ξανά αφράτο. Ρίχνω την καρύδα και τη βανίλια και χτυπάω λίγο ακόμα.;Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας καλά σε χαμηλή ταχύτητα, για 2 – 3 λεπτά.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.;Στρώνω ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πυθμένα ενός μικρού ταψιού με διάμετρο 24 – 26 εκ. Εκεί στρώνω τις φέτες του ανανά και σκορπίζω επάνω τους τα 50 γρ. ψιλοκομμένο βούτυρο.;Για την καραμέλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι απλώνω τα κυβάκια ζάχαρης, ρίχνω το νερό και το χυμό λεμονιού και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα κυβάκια να αρχίσουν να λιώνουν. Συνεχίζω το ζέσταμα, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσουν όλα και να γίνουν μια παχύρρευστη καραμέλα με σκούρο καστανό χρώμα. Ανακατεύω και την αδειάζω πάνω στις φέτες ανανά. Από πάνω ρίχνω το μείγμα του κέικ.;Ψήνω το κέικ για περίπου 45 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά. Το αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα, ώστε στην επιφάνειά του να βρίσκονται οι καραμελωμένες φέτες ανανά. Σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->[:]

[:el]Αυτό το κέικ είναι κάτι σαν τάρτα Τατέν, με ανανά και ευωδιαστά μπαχαρικά. Διατηρήστε το σε γυάλινη θήκη για κέικ ή σε μεταλλικό κουτί, για να διατηρηθεί ζουμερό και νόστιμο για σχεδόν 1 εβδομάδα.[:]

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 κονσέρβα ανανάς (400 γρ.), σε ροδέλες (ή 1 μέτριος φρέσκος ανανάς)
  • 125 γρ. (½ πακέτο) βούτυρο, μαλακωμένο + 50 γρ. επιπλέον, ψιλοκομμένο, για το ταψί
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 3 κουτ. σούπας αποξηραμένη και τριμμένη καρύδα (θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Για την καραμέλα
  • 20 κυβάκια ζάχαρη (θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 2 - 3 σταγόνες χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
  1. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκο ανανά τον ετοιμάζω ως εξής: Τον στερεώνω όρθιο σε ένα ξύλο κοπής. Τον πιάνω με το ένα χέρι από το κοτσάνι και με το άλλο χέρι, κρατώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, τον ξεφλουδίζω, από την κορυφή προς τη βάση του, μέχρι να αφαιρέσω όλη τη φλούδα. Στη συνέχεια, με ένα μικρότερο μαχαιράκι αφαιρώ τα μικρά καφετί κομμάτια φλούδας που έχουν μείνει στη σάρκα. Επίσης κόβω και πετάω το κοτσάνι του. Ξαπλώνω τον ανανά και τον κόβω σε φέτες πάχους 2 - 3 εκ. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ το κέντρο κάθε φέτας γιατί είναι πολύ σκληρό και ινώδες. Βάζω τις φέτες σε ένα μπολ.

  2. Αν χρησιμοποιήσω φέτες ανανά από κονσέρβα, τις στραγγίζω καλά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τις αφήνω κατά μέρος.

  3. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα 125 γρ. βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά αφράτο μείγμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι το μείγμα να γίνει ξανά αφράτο. Ρίχνω την καρύδα και τη βανίλια και χτυπάω λίγο ακόμα. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας καλά σε χαμηλή ταχύτητα, για 2 - 3 λεπτά.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Στρώνω ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πυθμένα ενός μικρού ταψιού με διάμετρο 24 - 26 εκ. Εκεί στρώνω τις φέτες του ανανά και σκορπίζω επάνω τους τα 50 γρ. ψιλοκομμένο βούτυρο.

  5. Για την καραμέλα
  6. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι απλώνω τα κυβάκια ζάχαρης, ρίχνω το νερό και το χυμό λεμονιού και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα κυβάκια να αρχίσουν να λιώνουν. Συνεχίζω το ζέσταμα, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσουν όλα και να γίνουν μια παχύρρευστη καραμέλα με σκούρο καστανό χρώμα. Ανακατεύω και την αδειάζω πάνω στις φέτες ανανά. Από πάνω ρίχνω το μείγμα του κέικ.

  7. Ψήνω το κέικ για περίπου 45 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά. Το αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα, ώστε στην επιφάνειά του να βρίσκονται οι καραμελωμένες φέτες ανανά. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: καραμελωμένο κέικ ανανά

Σας ευχαριστώ!