Ξεπλένω τις φέτες του παστού μπακαλιάρου για να απομακρυνθεί το χονδρό αλάτι που τις καλύπτει. Στη συνέχεια τις κόβω σε 6 – 8 κομμάτια την καθεμία και τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύπτει πολύ καλά. Βάζω τη λεκάνη στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό μέρος και το αφήνω για 24 ώρες για να ξαλμυρίσουν τα κομμάτια. Στο διάστημα αυτό αλλάζω το νερό κάθε 4 – 5 ώρες.
Μόλις περάσει το 24ωρο, ξεπλένω καλά τα κομμάτια με νερό και αφαιρώ το δέρμα που, λόγω του αλατιού, μοιάζει με λεπτή μαύρη μεμβράνη. Βάζω τα κομμάτια να στραγγίξουν σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω όλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και προσθέτω νερό, μόλις που να τα καλύψει. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και τα βράζω για15 λεπτά, ξαφρίζοντας τακτικά με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα βγαίνει αφρός στην επιφάνεια. Στο μεταξύ, όσο βράζει ο μπακαλιάρος, ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά.
Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πελτέ για 2 – 3 λεπτά, μέχρι ο πελτές να αρχίσει να πιάνει στον πάτο του τηγανιού. Ρίχνω λίγη κανέλα, λίγο κύμινο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Μόλις περάσει το 15λεπτο βράσιμο του μπακαλιάρου, ρίχνω στην κατσαρόλα το μείγμα με τα σοταρισμένα υλικά. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το δαφνόφυλλο και τα δαμάσκηνα και ανακατεύω προσεκτικά, για να μην σπάσω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το φαγητό να μελώσει και να μείνει με τη σαλτσούλα του και ο μπακαλιάρος να κομματιάζεται εύκολα. Σερβίρω με χωριάτικο ψωμί και σαλάτα.
Σας ευχαριστώ!