Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Babka αλμυρή με τσένταρ, πιπεριές και δυόσμο

Babka αλμυρή με τσένταρ, πιπεριές και δυόσμο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 4 ώρες 10 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 140 ml γάλα, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά, ξηρή (1 φακελάκι)
  • 340 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο, για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. τσένταρ, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 12-14 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζω το χλιαρό γάλα και ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά για να αρχίσει να αφρίζει.

  2. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και αναδεύω σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο. Προσθέτω το γάλα με τη μαγιά και τα αυγά και συνεχίζω να ζυμώνω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια «τραχιά» και κολλώδη ζύμη. Ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο, ρίχνοντας 1-2 κύβους της φορά και ζυμώνω για 7-10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, μαλακή, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αν είναι πολύ υδαρή (εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών) προσθέτω 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη (όχι περισσότερο).  Σταματάω την κουζινομηχανή και μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζω και αφήνω τη ζύμη για 1½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

  3. Για τη γέμιση και το ψήσιμο
  4. Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα.

  5. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και αδειάζω εκεί τη ζύμη. Με τον χοντρό πλάστη, ανοίγω σε φύλλο, περίπου 40x30 εκ. Αλείφω το φύλλο με το μαλακωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με την πιπεριά, το τσένταρ και τον δυόσμο. Τυλίγω το φύλλο σε μακρύ, σφιχτό ρολό (από την μακρυά πλευρά). Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το ρολό κατά μήκος στη μέση, δημιουργώντας 2 μακριές λωρίδες. Πλέκω τις 2 λωρίδες μεταξύ τους και κατόπιν, γυρίζω το ρολό σε κουλούρα. Μεταφέρω την κουλούρα στην φόρμα και την αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αλείφω την babka με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αποσύρω από το φούρνο, ξεφορμάρω και αφήνω την babka να κρυώσει σε σχάρα.

Keywords: babka αλμυρή τσένταρ

Σας ευχαριστώ!