Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Αρνίσια κότσια μπρεζέ με πολέντα

Αρνίσια κότσια μπρεζέ με πολέντα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 90 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες 50 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 6 αρνίσια κότσια
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • 200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • Για την πολέντα
  • 240 γρ. πολέντα
  • 1.000 ml ζωμό λαχανικών
  • 160 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζω τα κότσια σε ένα μπολ πασπαλίζω με το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω το δεντρολίβανο, τον μαραθόσπορο και το τριμμένο σκόρδο και κάνω μασάζ στα κότσια. Σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνω να μαριναριστούν για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Βάζω τα κότσια σε μονή στρώση και τα ροδοκοκκινίζω ολόγυρα. Τα βγάζω με μια λαβίδα και ρίχνω στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω το λιωμένο σκόρδο, το αλεύρι, την πάπρικα και το μπούκοβο. Ανακατεύω μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι και προσθέτω το κρασί και τις ντομάτες. Ανακατεύω και μαγειρεύω για 10 λεπτά.

  3. Προσθέτω τον ζωμό, αλατοπιπερώνω και μόλις πάρει βράση επαναφέρω τα κότσια σε μονή στρώση και τα πιέζω για να βυθιστούν στη σάλτσα. Σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των κοτσιών).

  4. Για την πολέντα
  5. Σε μια κατσαρόλα βάζω το ζωμό λαχανικών, αλατίζω (αν είναι ήδη αλατισμένος δεν προσθέτω άλλο αλάτι) και το αφήνω να ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνω την πολέντα πασπαλιστά και ανακατεύω με το σύρμα να ενσωματωθεί στο ζωμό. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η πολέντα. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το τυρί, το βούτυρο και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω και σερβίρω.

Note

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Όταν η θαυμάσια γεύση του αρνίσιου κοτσιού συνδυάζεται με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αρωματικών και του σκόρδου, αλλά και με τα διατροφικά συστατικά του βουτύρου, τότε προκύπτει μία υπέροχη συνταγή! Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλότατης βιολογικής αξίας, οι οποίες ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Παράλληλα, περιλαμβάνονται βιταμίνες της ομάδας Β και σίδηρος που ενισχύουν το μεταβολισμό, την υγεία των νεύρων και συμβάλλουν στην πρόληψη από διάφορες μορφές αναιμίας. Το σκόρδο μέσο της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που περιέχει, της αλυσίνης, ενδυναμώνει το σύνολο των ανθρώπινων βιολογικών λειτουργειών. Η παρουσία του βουτύρου στη συνταγή την "απογειώνει" διατροφικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D,  σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά και βέβαια σε ασβέστιο για γερά οστά. Είναι βέβαιο ότι ο συνδυασμός του ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης D συμβάλει στη διαμόρφωση ενός σημαντικά πιο ισχυρού αμυντικού συστήματος.

Keywords: αρνίσια κότσια μπρεζέ πολέντα

Σας ευχαριστώ!