Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Αγκινάρες στιφάδο στο φούρνο

Αγκινάρες στιφάδο στο φούρνο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 10 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 1 συσκευασία αγκινάρες Μπάρμπα Στάθης 750gr
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια στρογγυλά Μπάρμπα Στάθης
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 300 γρ. ντοματίνια
  • 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πετιμέζι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βάζω τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζω για 8 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά και τα αδειάζω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να στεγνώσουν.

  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω ανακινώντας τακτικά το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και ανακινώ μέχρι να λιώσει και να καραμελώσουν.

  3. Αγκινάρες στιφάδο στο φούρνο

    Αδειάζω τα κρεμμυδάκια σε μια γάστρα και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω τις αγκινάρες και τα καρότα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα μεταφέρω κι αυτά στη γάστρα και προσθέτω τα φρέσκα ντοματίνια, τα μπαχαρικά, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μια καταπληκτική vegan εκδοχή του αγαπημένου στιφάδου…με αγκινάρες! Η διατροφική αξία του πιάτου είναι ιδιαίτερα υψηλή και αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει. Συγκεκριμένα, οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, καλύπτοντας το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Έτσι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από τις εποχιακές ιώσεις. Ακόμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Από την άλλη τα ντοματίνια, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου. Τέλος, τα κρεμμυδάκια  περιέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, μερικές από τις οποίες παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Keywords: αγκινάρες στιφάδο στο φούρνο

Σας ευχαριστώ!