προορισμός…γεύση!

Το ψωμί αυτό μοσχοβολά σαν τσουρέκι, αφού περιέχει λίγο μαχλέπι. Μπορούμε ασφαλώς να το παραλείψουμε αλλά του ταιριάζει εξαιρετικά. Για να δούμε ότι το ψωμί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο…

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ, ΠΟΛΥ ΜΥΡΩΔΑΤΟ

Prep Time 20 min Cook Time 50 min Rest Time 1H30 min Total Time 1 hr 11 mins Servings: 2

Ingredients

Εκτέλεση/Instructions

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι

  2. Ανακατεύω και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη

  3. Υπολογίζω ότι συνολικά θα χρειαστώ όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι

  4. Σε κάθε περίπτωση το ρίχνω σταδιακά, ζυμώνοντας για να δω πόσο θα χρειαστεί

  5. Συνεχίζω το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά (ή για 5 – 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική

  6. Τότε προσθέτω το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και το γλυκάνισο και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη και τα μπαχαρικά να σκορπίσουν ομοιόμορφα

  7. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να «ηρεμήσει» για 30 λεπτά

  8. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε φρατζόλα

  9. Αν θέλω μάλιστα, βάζω τις φρατζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα

  10. Αντί για φρατζόλες μπορώ να πλάσω δύο καρβέλια ή φτιάχνω ένα, μεγάλο

  11. Κάνω μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών, τα σκεπάζω με μια κουβέρτα και τα αφήνω σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά

  12. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C

  13. Ξεσκεπάζω τα ψωμιά τα αλείφω με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι

  14. Τα ψήνω για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα

  15. Τα βγάζω αμέσως και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχαρίτσα

Did you make this recipe?

Recipe Card powered by Delicious Recipes

Δείτε επίσης...