προορισμός…γεύση!

Ψωμί με χαρουπάλευρο και καρύδια

Ψωμί με χαρουπάλευρο και καρύδια

5 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 20 λεπ Cook Time 50 λεπ Rest Time 2 ώρα Total Time 3 ώρες 10 λεπτά. Δυσκολία: Για αρχάριους Best Season: Για όλες τις εποχές

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Βάζω σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

  2. Ρίχνω στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύω καλά και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνω εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.

  3. Συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνω με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

  4. Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
    Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνω για 1/2 λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθω το καθένα σε στρογγυλή κουλούρα ή καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα.

  5. Σκεπάζω το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

  6. Ξεσκεπάζω το ταψί και το βάζω σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνω τα ψωμιά  για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν μπορώ να δω αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχω αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό μου το κάτω μέρος του ψωμιού: ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.
    Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψω.

    Ψωμί με χαρουπάλευρο και καρύδια
Keywords: χαρουποψωμο καρυδια

User Reviews

5 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. williambuttensha

    Tastes great!

  1. williambuttensha

    Tastes great!