προορισμός…γεύση!

Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια, θυμάρι και γραβιέρα

Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια, θυμάρι και γραβιέρα

5 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 20 λεπ Cook Time 70 λεπ Total Time 1 ώρα 30 λεπτά. Δυσκολία: Για αρχάριους Servings: 4 Best Season: Για όλες τις εποχές

Υλικά

Για το μπριάμ

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

Καραμελωμένα κρεμμύδια

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια. Τα σοτάρω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν καλά, να καραμελώσουν. Αν δω ότι ροδίζουν αρκετά γρήγορα, χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύω πιο συχνά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω λίγο πιπέρι.

Μπριάμ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Απλώνω ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδια στον πάτο ενός μέτριου πυρίμαχου σκεύους και τα πασπαλίζω με 1 κουτ. σούπας από την τριμμένη γραβιέρα.
    Απλώνω τις φέτες ντομάτας σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζω ελαφρώς. Τις αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αποβάλλουν τα περισσότερα υγρά τους, τα οποία πετάω.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τις φέτες κολοκυθών, 1½ κουτ. σούπας από το λάδι, το μισό θυμάρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύω καλά.
    Φυλάω κατά μέρος τη μισή από την τριμμένη γραβιέρα για να την σκορπίσω στο τέλος στο φαγητό.

  3. Μέσα στο ταψί, επάνω στο στρώμα κρεμμυδιών, απλώνω εναλλάξ τις φέτες ντομάτας και κολοκυθιών, σε στρώσεις, με τρόπο ώστε να μισοσκεπάζουν η μία φέτα την άλλη. Πασπαλίζω κάθε στρώση με την τριμμένη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνω και ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά το υπόλοιπο θυμάρι και το τριμμένο τυρί που άφησα κατά μέρος και πασπαλίζω την επιφάνεια του μπριάμ. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το μπριάμ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
    Το αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρω. Συνοδεύω με κομμάτια γραβιέρας Κρήτης (ή φέτα).

Keywords: μπριαμ καραμελωμενα κρεμμυδια

User Reviews

5 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. vpapakir_s3u92yp9

    Wow, this amazing!

  1. vpapakir_s3u92yp9

    Wow, this amazing!