προορισμός…γεύση!

Μαρουλοντολμάδες με πιλάφι πολίτικο

Μαρουλοντολμάδες με πιλάφι πολίτικο

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 1 ώρα Cook Time 45 λεπ Total Time 1 ώρα 45 λεπτά. Servings: 6

Υλικά

Για τους ντολμάδες

Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Οταν κοχλάσει ρίχνω τα μαρουλόφυλλα σε δόσεις και τα ζεματίζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση. Τα φύλλα πρέπει να μαραθούν και να μαλακώσουν αλλά όχι υπερβολικά για να μην σκιστούν. Τα στραγίζω σε καθαρές πετσέτες και τα αφήνω να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το συκώτι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το συκώτι να ροδίσει καλά. Προσθέτω το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και την κανέλα και ανακατεύω για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του και τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους.

  2. Σβήνω με 3/4 φλιτζανιού νερό και μαγειρεύω για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Το μείγμα πρέπει να είναι στεγνό, χωρίς υγρά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Πλένω και σκουπίζω καλά την κατσαρόλα –θα τη χρησιμοποιήσω στη συνέχεια, για τους ντολμάδες.

Για τους ντολμάδες

  1. Αφήνω κατά μέρος 3 - 4 ζεματισμένα μαρουλόφυλλα. Απλώνω ένα-ένα τα υπόλοιπα μαρουλόφυλλα σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής και με ένα μαχαιράκι κόβω τα κοτσάνια τους, τα οποία απλώνω σε μονή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας (αυτής που χρησιμοποίησα για τη γέμιση). Αν τα κοτσάνια δεν είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τον πυθμένα, απλώνω λίγα από τα πιο μικρά σε μέγεθος φύλλα που ζεμάτισα.

  2. Στο κέντρο κάθε μεγάλου, ανοιγμένου φύλλου βάζω από 1 γεμάτη κουταλιά σούπας από τη γέμιση και τυλίγω σε ντολμά, δηλαδή πρώτα ρολάρω προς τα εμπρός και, όσο τυλίγω, φέρνω προς τα μέσα τις πλαϊνές άκρες των φύλλων ώστε να σφραγιστεί καλά η γέμιση. Οι ντολμάδες πρέπει να είναι αρκετά σφικτοί για να μην ανοίξουν με το μαγείρεμα, αλλά όχι υπερβολικά.

  3. Τους τοποθετώ στριμωχτά για να μην ανοίξουν, σε δύο στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα. Μετά τους καλύπτω με τα μαρουλόφυλλα που άφησα κατά μέρος. Περιχύνω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και προσθέτω 4 νεροπότηρα καυτό νερό.

  4. Βάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για 45 λεπτά.
    Τους σερβίρω ζεστούς ή χλιαρούς και τους περιχύνω με τη σάλτσα της κατσαρόλας.

Keywords: μαρουλοντολμαδες με πιλαφι πολιτικο

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. vpapakir_s3u92yp9

    Mouth-watering

  1. vpapakir_s3u92yp9

    Mouth-watering