προορισμός…γεύση!

Ελιόψωμο ολικής άλεσης με μπέικον

Ελιόψωμο ολικής άλεσης με μπέικον

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 20 λεπ Cook Time 40 λεπ Rest Time 2 ώρα Total Time 3 ώρες Servings: 8

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα, και το αφήνω κατά μέρος, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τα δύο άλευρα, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά το μείγμα με τα χέρια (ή με το «γάντζο» του μίξερ, για ζύμες), μέχρι το υγρό μείγμα να απορροφηθεί από το αλεύρι. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα νερό, χλιαρό, και συνεχίζω το ζύμωμα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα λείο ζυμάρι.

  3. Το μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λείο και ιδιαίτερα ελαστικό. Εναλλακτικά, συνεχίζω το ζύμωμα για 5 λεπτά στο μίξερ.

  4. Μεταφέρω το ζυμάρι σε ένα μεγάλο, ελαφρώς αλευρωμένο μπολ, το σκεπάζω με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

  5. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Τηγανίζω εκεί το μπέικον ώσπου να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  6. Μεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για λίγο, μέχρι να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και ανοίγω το καθένα σε επίπεδη επιφάνεια, σε ένα δίσκο με πάχος όχι μεγαλύτερο από 1/2 εκ.

  7. Στην επιφάνεια κάθε δίσκου σκορπίζω τις ελιές και το τραγανό μπέικον και διπλώνω κάθε δίσκο στη μέση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρο. Πιέζω το κάθε μισοφέγγαρο με τις παλάμες μου για να ενσωματωθούν οι ελιές και το μπέικον στη ζύμη. Χαράζω κάθε δίσκο με μερικές βαθιές τομές, με τη μύτη ενός μαχαιριού.

  8. Τους μεταφέρω σε ένα ρηχό, μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τους σκεπάζω με μια κουβερτούλα ή με μια πετσέτα και αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι οι δίσκοι ζύμης να φουσκώσουν.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

  9. Ψήνω τα ψωμιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζω τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, ψήνω τα ελιόψωμα για άλλα 5 λεπτά για να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά και ξεφουρνίζω. Τα σερβίρω χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Keywords: ελιόψωμο ολικής άλεσης με μπέικον

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. manyrone

    Supreme

  1. manyrone

    Supreme