προορισμός…γεύση!

Αξίζει η αναμονή για το ψωμί αυτό, αφού το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει με το παραπάνω. Διαλέγουμε ένα καλής ποιότητα αλεύρι ολικής άλεσης, βιολογικό ή συμβατικό που, σε συνδυασμό…

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ pinit
0 Add to Favorites
5 από 1 αξιολόγηση

ψωμι ολικης αλεσης

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 25 λεπ Cook Time 1 ώρα Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 26 λεπτά. Servings: 2 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Αξίζει η αναμονή για το ψωμί αυτό, αφού το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει με το παραπάνω. Διαλέγουμε ένα καλής ποιότητα αλεύρι ολικής άλεσης, βιολογικό ή συμβατικό που, σε συνδυασμό με τη νωπή μαγιά θα μας δώσουν ένα πραγματικά νόστιμο, απολαυστικό ψωμί.

Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνω το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης και το αλάτι και ανακατεύω.

    blank
  2. Σε ένα μικρότερο μπολάκι ανακατεύω με ένα πιρούνι τη μαγιά με ελάχιστο από το χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει, και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

    blank
  3. Ρίχνω το μείγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτω το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου (ή με τα εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ), μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό.

    blank
  4. Αν χρειαστεί, ρίχνω σταδιακά λίγο χλιαρό νεράκι ακόμα, ζυμώνοντας.

    blank
  5. Συνεχίζω το ζύμωμα για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή.

    blank
  6. Τη μεταφέρω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με τις γροθιές μου για άλλα 10 λεπτά (ή συνεχίζω το ζύμωμα στο μίξερ πάγου για άλλα 5 – 6 λεπτά), μέχρι να γίνει πολύ μαλακή και ιδιαίτερα ελαστική.

    blank
  7. Τη μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζω με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό, ήσυχο μέρος, για περίπου 2 ώρες.

    blank
  8. Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο.

    blank
  9. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη (ή σε 4 μικρότερα ίσα μέρη), τα πλάθω σε καρβέλια και τα τοποθετώ σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα.

    blank
  10. Αλείφω τα καρβέλια με ελάχιστο νεράκι και τα πασπαλίζω με τις επιπλέον νιφάδες βρώμης.

    blank
  11. Τα ξανασκεπάζω με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζω ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

    blank
  12. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

    blank
  13. Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα.

    blank
  14. Τα βγάζω από το φούρνο, τα βάζω σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψω.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 2


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: ψωμι ολικης αλεσης

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση