προορισμός…γεύση!

Δεν είναι μόνο υγιεινό, είναι και πολύ νόστιμο. Το χαρουπάλευρο μπορεί να ξυπνά άσχημες αναμνήσεις στις παλαιότερες γενιές, όπως έχει μια ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς καπνιστή, πικρούτσικη και…

pinit
0 Add to Favorites
5 από 1 αξιολόγηση

χαρουποψωμο με καρυδια

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 20 λεπ Cook Time 50 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 11 λεπτά. Servings: 2 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Δεν είναι μόνο υγιεινό, είναι και πολύ νόστιμο. Το χαρουπάλευρο μπορεί να ξυπνά άσχημες αναμνήσεις στις παλαιότερες γενιές, όπως έχει μια ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς καπνιστή, πικρούτσικη και δυνατή, που το κάνει ιδανικό για ψωμί, παξιμάδια και αρτοσκευάσματα. Χαρουπάλευρο (μαζί με πολλά ακόμα προϊόντα χαρουπιού) βρίσκουμε σε πολλά παντοπωλεία, σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.

Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:

  1. Βάζω σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

    blank
  2. Ρίχνω στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύω καλά και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνω εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.

    blank
  3. Συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνω με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8 – 10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

    blank
  4. Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

    blank
  5. Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνω για 1/2 λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθω το καθένα σε στρογγυλή κουλούρα ή καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα.

    blank
  6. Σκεπάζω το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.

    blank
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

    blank
  8. Ξεσκεπάζω το ταψί και το βάζω σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνω τα ψωμιά για 45 – 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν μπορώ να δω αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχω αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό μου το κάτω μέρος του ψωμιού: ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.

    blank
  9. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψω.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 2


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: χαρουποψωμο καρυδια

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Tastes great!

Απάντηση