Print Options:

Φαλάφελ με φακές

Φαλάφελ με φακές

Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα όσπρια. Οι φακές, όπως θα δούμε σε αυτή τη συνταγή, είναι ιδιαίτερα νόστιμες και γευστικά τους ταιριάζει το τηγάνισμα.

Τα φαλάφελ, γνωστά και ως ρεβιθοκεφτέδες, γίνονται εξίσου συγκλονιστικοί με φακές, ιδιαίτερα αν τις συνδυάσουμε με κόκκινες. Αντίστοιχα υπάρχουν οι φαβοκεφτέδες και οι φασολοκροκέτες.

Ratings 4 from 1 votes
Cuisine
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 40 40 mins Cook Time: 20 20 mins Rest Time: 1 1 min Total Time: 1 hr 1 min
Servings 4
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 200 grams φακές (φροντίζουμε να ξεπλύνουμε καλά τις φακές που θα χρησιμοποιήσουμε)
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο (μπορούμε να προσθέσουμε ένα επιπλέον καραφάκι γαρύφαλλο εάν θέλουμε το φαλάφελ μας πιο αρωματικό)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (το ένα καθαρισμένο και ολόκληρο και το άλλο κομμένο σε ψιλά καρέ)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 cloves σκόρδο
  • 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλεύρι, για το αλεύρωμα + 1 κουτ. σούπας, για το μείγμα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένος στο γουδί
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • 8 αραβικές πίτες, μεσαίου μεγέθους
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι της αρεσκείας μας
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
Εκτέλεση
    Ετοιμασία
  1. Βάζω τις φακές σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζω με νερό μέχρι τη μέση της. Καρφώνω τα γαρίφαλα στο ολόκληρο κρεμμύδι και το βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη, το σκόρδο και το καρότο. Βράζω τις φακές για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.

  2. Τις αφήνω να κρυώσουν λίγο, πετάω τη δάφνη και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και τις στραγγίζω, αφήνοντας κατά μέρος 200 ml από το νερό τους.

  3. Τις πολτοποιώ στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα, χρησιμοποιώντας όσο από το νερό που άφησα, χρειάζεται για να φτιάξω έναν σφικτό, σχεδόν στεγνό πουρέ. Τον μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι, τον κόλιανδρο, το κύμινο, λίγο πιπέρι καγιέν, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Ανακατεύω πολύ καλά. 

  4. Βρέχω τις παλάμες μου για να μην κολλάει το μείγμα και πλάθω κεφτέδες, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τους πιέζω ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο και τους αλευρώνω. Τους αφήνω στο ψυγείο για 10 λεπτά, για να σφίξουν ελαφρά.

  5. Βάζω άφθονο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι, το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και τηγανίζω τα φαλάφελ σε δόσεις, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  6. Σερβίρισμα
  7. Με αραβικές πίτες

    Τα μοιράζω στις αραβικές πίτες, ψημένες ελαφρά στο γκριλ για να μαλακώσουν και να αφρατέψουν και σε κάθε πίτα βάζω από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Keywords: φαλάφελ με φακές

Σας ευχαριστώ!