Η καλύτερη εποχή για να απολαύσουμε αυτό το γλύκισμα είναι το κατακαλόκαιρο. Τότε που τα σύκα είναι ώριμα και γλυκά.

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Ingredients
Εκτέλεση/Instructions
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C
-
Βάζω τα σύκα ολόκληρα, όρθια (με το κοτσάνι και το χιαστί σκίσιμο προς τα πάνω), σε μονή στρώση, μέσα σε ένα μέτριο ταψί
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πασπαλίζω ομοιόμορφα τη ζάχαρη και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψω
-
Όταν αρχίσει να λιώνει, ιδιαίτερα στις άκρες του πυθμένα, ανακινώ το τηγάνι ώστε να απλωθεί καλά η ζάχαρη που δεν έχει λιώσει
-
Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο για περίπου 15 – 20 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει μια καραμέλα με βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και παχύρρευστη υφή
-
Περιχύνω τα σύκα με την καραμέλα αυτή, φροντίζοντας να βραχούν ομοιόμορφα και η καραμέλα να πέσει στις σχισμές
-
Βάζω το ταψί στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι η καραμέλα να γίνει σιρόπι και να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες
-
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το βάζω κατευθείαν στο ψυγείο
-
Τα σύκα θα «κάτσουν» ελαφρώς, καθώς κρυώνουν, αλλά είναι φυσιολογικό
-
Τα αφήνω μέχρι να κρυώσουν τελείως
-
Για να σερβίρω, τα μοιράζω σε πιάτα και τα ραντίζω με την κρύα καραμέλα
-
Συνοδεύω με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος