Print Options:

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Cuisine
Time
Prep Time: 1H30 min Cook Time: 40 min Rest Time: 12 hour Total Time: 12 hrs 41 mins
Servings 4
Ingredients
  • 600 γρ. ρεβίθια (1 δαφνόφυλλο και λίγο μπαχάρι για το βράσιμο)
  • 4 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε κύβους
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 4 κουτ. σούπας για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
  • 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα με το χυμό της (κονσέρβα)
  • 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, κομμένες σε φετάκια
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός από τα ρεβίθια που έβρασαν
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό, τριμμένο
  • 5-6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση/Instructions
  1. Βάζω τα ρεβίθια να φουσκώσουν στο νερό για μια νύχτα με ένα κουταλάκι χοντρό αλάτι

  2. Την άλλη μέρα τα ξεπλένω καλά και τα βάζω να βράσουν

  3. Μπορώ να αρωματίσω το νερό με δαφνόφυλλο και 3-4 κόκκους χοντροκομμένο μπαχάρι

  4. Παράλληλα, αλατίζω τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνω να σταθούν σε τρυπητό για 30 λεπτά

  5. Τα ξεπλένω και τα στραγγίζω καλά

  6. Τα τηγανίζω σε λίγο με τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο για 5 λεπτά

  7. Τα μεταφέρω χωρίς το λάδι σε ένα ταψί φούρνου

  8. Μόλις βράσουν τα ρεβίθια τα παίρνω με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω στο ταψί με τις μελιτζάνες

  9. Από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια παίρνω και 2 φλιτζάνια ζωμό και το ρίχνω στο ταψί

  10. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί, εκτός από το φρέσκο βασιλικό

  11. Ανακατεύω μαλακά και ψήνω στο φούρνο για 40 με 45 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μείνει το φαγάκι με το λαδάκι του

  12. Την ώρα του σερβιρίσματος πασπαλίζω με το φρέσκο βασιλικό

Keywords: ρεβιθια με μελιτζανες βασιλικο

Σας ευχαριστώ!