Δροσερό, εύκολο, ελαφρύ, ιδανικό για ουζάκι αλλά και για μια ξαφνική επίσκεψη φίλων.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Ingredients
Εκτέλεση/Instructions
-
Σε ένα μπολάκι βάζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο αλάτι και το τρίβω με τα δάχτυλά μου
-
Το αφήνω κατά μέρος για να μαλακώσει και να γλυκάνει, όσο ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά
-
Κόβω από κάθε ντομάτα ένα «καπάκι», από την επάνω πλευρά, όπως κάνω για τα γεμιστά
-
Με ένα κουταλάκι αδειάζω προσεκτικά την ψίχα τους και την κρατάω κατά μέρος
-
Πασπαλίζω τις αδειασμένες ντομάτες με τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, τις αναποδογυρίζω επάνω σε χαρτί κουζίνας και τις αφήνω να στραγγίξουν για 15 λεπτά
-
Στραγγίζω την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα ψιλό σουρωτήρι, βάζω το υγρό τους σε ένα μπολάκι, προσθέτω το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύω
-
Αφήνω κατά μέρος
-
Ψιλοκόβω την στραγγισμένη ψίχα από τις ντομάτες , τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τον τόνο, το κατίκι, το δυόσμο (ή το βασιλικό), τα τριμμένα κολοκυθάκια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο
-
Στύβω καλά τα αλατισμένα κρεμμύδια και τα ρίχνω στο μπολ με τα άλλα υλικά
-
Ανακατεύω πολύ καλά
-
Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά, για να αναμειχθούν τα αρώματα
-
Στραγγίζω καλά το μείγμα και το μοιράζω στις ντομάτες
-
Τις βάζω σε μια πιατέλα, , τις ραντίζω με το μείγμα χυμού ντομάτας-λαδιού (και με μερικές σταγόνες πετιμέζι, αν θέλω) και σερβίρω αμέσως
-
Συνοδεύω με παξιμάδια ή με χωριάτικο ψωμί