προορισμός…γεύση!

Μπλατσαριά είναι μια από τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, με βάση συνήθως μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα…

pinit
0 Add to Favorites
5 από 1 αξιολόγηση

μπλατσαρια με καλαμποκαλευρο

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 1 ώρα Cook Time 45 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 46 λεπτά. Servings: 8 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Μπλατσαριά είναι μια από τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, με βάση συνήθως μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα που χαρίζει μιαν απίθανη αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

Για το χυλό με καλαμποκάλευρο

Για τη γέμιση

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για τη γέμιση:

  1. Σε μια λεκάνη βάζω τα χορταρικά, τα αλατοπιπερώνω και τα ανακατεύω για 4 – 5 λεπτά, τρίβοντάς τα ταυτόχρονα με τα χέρια μου, για να αλατιστούν παντού. Τα αφήνω για 20 λεπτά κατά μέρος και μετά τα στραγγίζω για να απομακρύνω τα υγρά που έχουν βγάλει.

    blank
  2. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αυγό, τον άνηθο (ή το μάραθο), τη φέτα και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.

    blank

Για το χυλό καλαμποκάλευρου:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το καλαμποκάλευρο, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί τα αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να φτιάξω έναν μέτριο προς πυκνό χυλό (ενδέχεται να μην χρειαστώ όλο το νερό).

    blank
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

    blank
  3. Λαδώνω καλά τον πάτο και τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ. Αδειάζω εκεί το μισό χυλό και τον απλώνω ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνω το μείγμα των χορταρικών. Αραιώνω τον υπόλοιπο χυλό με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι το σκορπίζω επάνω στη γέμιση.

    blank
  4. Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω την μπλατσαριά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 8


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: μπλατσαρια κμποκαλευρο

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

1 Comment

  1. Mouth-watering

Απάντηση