Με τις τελευταίες μελιτζάνες του φθινοπώρου ετοιμάζουμε μια νόστιμη, πικάντικη πίτα. Αν θέλουμε, κόβουμε τα φύλλα σε μακριές λωρίδες και, αντί για πίτα, τυλίγουμε μικρά ρολά ή τρίγωνα πιτάκια.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ
Υλικά
Εκτέλεση/Instructions
-
Για τη γέμιση: Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά
-
Με ένα πιρούνι τρυπάω τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία, τις βάζω στη σχάρα, σε ένα από τα ψηλά ράφια, και τις ψήνω για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντάς τις τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να καρβουνιάσει
-
Τις βγάζω, τις αφήνω να κρυώσουν και, κρατώντας τις όρθιες από το κοτσάνι, τις κόβω προσεκτικά στη μέση
-
Με ένα κουταλάκι ξύνω απαλά τη σάρκα (προσέχοντας να μην πάρω καθόλου φλούδα γιατί είναι πικρή) και τη βάζω σε ένα μεγάλο σουρωτήρι
-
Τη στύβω και μετά την κομματιάζω με μαχαίρι ή με ένα πιρούνι
-
Μεταφέρω την κομματιασμένη σάρκα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τις ντομάτες, το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα, τα αυγά, την καρυδόψιχα, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά
-
Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C
-
Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ
-
Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας απλώνω 1 φύλλο κρούστας, το λαδώνω ελαφρά και κατά μήκος της στενής του πλευράς απλώνω λίγη από τη γέμιση
-
Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το βάζω κυκλικά στο ταψί
-
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα, τα οποία μόλις τα γεμίσω τα βάζω κυκλικά στο ταψί, φτιάχνοντας σταδιακά ένα σαλίγκαρο
-
Αλείφω το σαλίγκαρο με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια με το μείγμα αυγού-γάλακτος
-
Αν θέλω, πασπαλίζω την πίτα με τον παπαρουνόσπορο ή με το σουσάμι (απλό ή μαύρο)
-
Ψήνω την πίτα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
Wow, this amazing!