Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

: 2 καρβέλια
: 25 min
: 1 hr
           
: 4 hr

Ένα πεντανόστιμο ψωμί που μπορείτε να το προσαρμόσετε στις γεύσεις σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύγκλινο με κάποιο αλλαντικό τις αρεσκείας σας, αλλά κρατήστε τις ελιές που δίνουν πικάντικη γεύση.

Υλικά
  • 1.200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, Μύλοι Δάκου
  • 25 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  • 800 ml περίπου χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 150 γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • Φύλλα από 4-5 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μικρό μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύω για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.
  • Βήμα 2 Βάζω τον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και ξεκινάω να ζυμώνω με τον γάτζο προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζω το ζύμωμα για 5-6 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
  • Βήμα 3 Τη μεταφέρω σε ένα λαδωμένο, μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζω με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό, ήσυχο μέρος, για περίπου 2 ώρες.
  • Βήμα 4 Μεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο. Προσθέτω τις ελιές, τη λούντζα και τη ρίγανη και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
  • Βήμα 5 Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα πλάθω σε καρβέλια. Βάζω λίγο αλεύρι επάνω στον πάγκο και κυλάω τα ζυμάρια για να κολλήσουν με αρκετό αλεύρι. Τα τοποθετώ σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα.
  • Βήμα 6 Τα ξανασκεπάζω με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζω ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Με ένα ξυράφι ή με κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα καρβέλια σε διάφορα σημεία.
  • Βήμα 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα. Τα βγάζω από το φούρνο, τα βάζω σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψω.

Related Posts

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Τι μπορείτε να φτιάξετε με μια απλή κονσέρβα τόνο; Μια από τις πιο νόστιμες πάστες! Το καλοκαίρι βάλτε φρέσκες ντομάτες, ώριμες και τριμμένες και σερβίρετε το φαγητό αυτό ακόμα και κρύο, σαν σαλάτα.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ-ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ-ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Μια πατατοσαλάτα διαφορετική από τις άλλες… Με γλυκοπατάτες και πλούσια κρέμα με μαγιονέζα-μουστάρδα. Μπορείτε να την σερβίρετε και σαν κυρίως πιάτο με φρέσκο, χωριάτικο ψωμί.



Subscribe