destination taste!

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

: 6-8
: 15 min
: 40 min
           
: 50 min

Ένα ψωμί διαφορετικό από όσα γνωρίζετε που μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο σαν σνακ. Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε τη ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ζύμη πίτσας με προζύμι και το ζωμό των παντζαριών να το χρησιμοποιήσετε για να αλείψετε τη ζύμη.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 40 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. γάλα
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σκεύος
  • Για τα παντζάρια
  • 4 παντζάρια φρέσκα
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα παντζάρια: Καθαρίζω τα παντζάρια από τη φλούδα και τα βράζω σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι για 15 λεπτά. Δεν χρειάζεται να μαλακώσουν εντελώς. Τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 2 Τρίβω τα παντζάρια στο χοντρό του τρίφτη και τα μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχω τοποθετήσει επάνω σε ένα μπολ. Τα αφήνω για 20 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και τα πιέζω και με ένα κουτάλι για να βγάλουν όσο περισσότερο γίνεται από το ζουμί τους. Κρατάω χωριστά τα τριμμένα παντζάρια και το ζουμί τους.
  • Βήμα 3 Για τη ζύμη: Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.
  • Βήμα 4 Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα νερού-μαγιάς, το βούτυρο, το γάλα, το ζουμί που έχουν βγάλει τα τριμμένα παντζάρια και το αυγό. Χτυπάω τα υλικά αυτά με το μίξερ για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τελείως.
  • Βήμα 5 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύω με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια εύπλαστη μάζα που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Εναλλακτικά δουλεύω τα υλικά με τη σειρά, στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες. Αρχικά τα δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Βήμα 6 Λαδώνω ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.
  • Βήμα 7 Για το ψωμί: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο με την κρέμα σκόρδου (αν την χρησιμοποιήσω). Τοποθετώ τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και διάσταση 30×50 εκ. Αλείφω την επιφάνεια με το μείγμα ελαιόλαδο-σκόρδο και σκορπίζω τα τριμμένα παντζάρια και την γραβιέρα. Αλατοπιπερώνω και με ένα μαχαίρι κόβω σε τετράγωνα κομμάτια 10×10 εκ. Τοποθετώ τα τετράγωνα κομμάτια ζύμης, το ένα πάνω στο άλλο και τα μεταφέρω όρθια μέσα σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα για κέικ (12×30 εκ.). Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω στην άκρη για 20 λεπτά.
  • Βήμα 8 Ψήνω το ψωμί για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Ξεφορμάρω το ψωμί και σερβίρω αμέσως. Δεν χρειάζεται κόψιμο με μαχαίρι. Επειδή είναι σε «φύλλα» μπορείτε να το κόβετε με το χέρι.


Related Posts

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Οι ψητές γλυκοπατάτες γίνονται το τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή πουλερικά. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα τους και να τις πολτοποιήσετε σε ένα κρεμώδη και πικάντικο πουρέ.

ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

Ένας υπέροχος κορμός αρκετά διαφορετικός από τον κλασσικό σοκολατένιο. O πουρές φυστικιών είναι που δίνει την πιο έντονη γεύση.