Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΡΑΣΟΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΠΡΑΣΟΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΠΡΑΣΟΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

: 4-6
: 45 min
: 30 min

Γλυκονόστιμα, πρωτότυπα και χορταστικά, αυτά τα ντολμαδάκια τυλίγονται πανεύκολα και χωρίς κόπο, αφού τα πράσα έχουν το ιδανικό σχήμα για γέμιση. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γιαούρτι.

Υλικά
  • 8 – 10 μεγαλούτσικα και γερά φρέσκα πράσα
  • λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από λάπα ή σπάλα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού (50 ml) ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό πακέτο (250 ml) κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα πράσα: Κόβω τα «μουστάκια» από τα πράσα και αφαιρώ 1 – 2 εκ. από το πράσινο σκληρό άκρο τους. Κόβω κάθε πράσο σε 3 – 4 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Με ένα μαχαίρι χαράζω βαθιά κάθε κομμάτι κατά μήκος στη μέση (χωρίς να το κόψω τελείως) και ξεχωρίζω τα φύλλα. Ξεπλένω σχολαστικά τα φύλλα σε κρύο νερό και τα στραγγίζω καλά.
  • Βήμα 2 Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα φύλλα των πράσων και τα βράζω για 3 – 4 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Προτιμώ να τα βράσω σε δύο δόσεις για να χωρέσουν πιο άνετα. Τα στραγγίζω καλά σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 3 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τον κιμά, το ρύζι, τον πελτέ, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 4 Για τα ντολμαδάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.
  • Βήμα 5 Παίρνω 2 – 3 φύλλα πράσου και τα βάζω το ένα επάνω στο άλλο. Απλώνω ελαφρώς αυτό το διπλό ή τριπλό φύλλο και βάζω κατά μήκος του κέντρου του από 1 – 2 κουτ. σούπας γέμιση. Τυλίγω σε ρολό, ώστε να ξαναδώσω στο πράσο σχεδόν το αρχικό του σχήμα. Βάζω το ρολάκι στο λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ενώνω με τον ίδιο τρόπο ανά δύο ή ανά τρία και τα κάνω ρολάκια. Τοποθετώ όλα τα ρολάκια κολλητά το ένα με το άλλο στο ταψί.
  • Βήμα 6 Σε ένα μπολ ανακατεύω το γάλα με την κρέμα γάλακτος και περιχύνω τα ρολάκια. Πασπαλίζω με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και το φαγητό να αποκτήσει μια ροδοκοκκινισμένη κρούστα. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Related Posts

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

Σας αρέσουν οι πειραματισμοί; Τότε αυτά τα γαλακτομπουρεκάκια είναι ό,τι πρέπει, αφού διατηρούν στο ακέραιο την εκπληκτική του γεύση αλλά κερδίζουν και σε εμφάνιση.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Εντάξει, ένα πλήρες γιαούρτι με το μελάκι του και μπόλικη καρυδόψιχα είναι σίγουρα μια απόλαυση μοναδική. Είναι κρίμα όμως να περιορίσετε το μέλι μόνο στις συνηθισμένες προτάσεις σερβιρίσματος, αλμυρές ή γλυκές. Εδώ σας δίνω μερικές μόνο από τια ατελείωτες προτάσεις με τις οποίες απολαμβάνω ένα […]



Subscribe