destination taste!

ΝΤΟΜΑΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ

ΝΤΟΜΑΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ

ΝΤΟΜΑΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ

: 6-8
: 20 min
: 50 min
           
: 1 hr 30 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ντοματόψωμο ιδανικό τόσο για τους vegans, vegetarians όσο και για όσους νηστεύουν. Αυτό που απογειώνει τη θρεπτική αξία της συνταγής είναι η χρήση των προϊόντων τομάτας, συγκεκριμένα η πασσάτα και ο τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης. Τα παραπάνω είναι πηγές βιοδιαθέσιμου λυκοπενίου, το οποίο έχει πολυάριθμες δράσεις για τον οργανισμό. Ήξερες όμως ότι μπορεί να προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα; Μελέτη έχει δείξει πως η κατανάλωση 40 g τοματοπολτού για δύο μήνες, μείωσε την ερυθρότητα του δέρματος που προκαλείται από το υπεριώδες φως (1). Ακόμα ένας λόγος λοιπόν να το δοκιμάσεις τώρα την άνοιξη!

Υλικά
  • Για τη λευκή ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 ml νερό, χλιαρό
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορους
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Για την ντοματένια ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ντοματοχυμός ΚΥΚΝΟΣ
  • 2 κουτ. σούπας τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης, ΚΥΚΝΟΣ
  • 80 ml νερό, χλιαρό
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 80 γρ. ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την λευκή ζύμη: Βάζω στην κουζινομηχανή το αλεύρι, το νερό, την μαγιά, το μέλι και το ελαιόλαδο και ζυμώνω με τον γάντζο, για 3-4 λεπτά. Αλατίζω και προσθέτω τον λιναρόσπορο και συνεχίζω το ζύμωμα για 3 λεπτά ακόμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω για 50 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 2 Για την ντοματένια ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το νερό, τον τοματοπολτό και ανακατεύω για να διαλυθεί. Προσθέτω τον ντοματοχυμό, την μαγιά, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι και δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω τελευταίο το αλάτι και τις ελιές και συνεχίζω να ζυμώνω σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη. Μεταφέρω την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνω για 50 λεπτά να φουσκώσει.
  • Βήμα 3 Για το ψωμί: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
  • Βήμα 4 Αναποδογυρίζω τις δύο ζύμες σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθω 2 μακριά κορδόνια. Πλέκω τα κορδόνια μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρύ, χοντρό, δίχρωμο κορδόνι και κατόπιν τα διπλώνω σε σχήμα Ζ. Μεταφέρω τη ζύμη σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα και αφήνω το ψωμί σκεπασμένο για 30 λεπτά.
  • Βήμα 5 Ψήνω το ψωμί για 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αποσύρω από το φούρνο, αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνω να κρυώσει.
  1. Britt Burton-Freeman, Kristin Reimers, Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits, 2010, American Journal of Lifestyle Medicine

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές. Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα λαχανικά που «παντρεύονται» για […]