destination taste!

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

: 4
: 40 min
: 30 min

Τα ντολμαδάκια είναι από τα αγαπημένα των Ελλήνων και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα τα βρεις με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Τα τρυφερά αμπελόφυλλα σε συνδυασμό με το ρύζι και μπόλικα μυρωδικά είναι φαγητό που μοσχοβολάει «μαμά»!

Υλικά
  • Για 30 ντολμαδάκια
  • 250 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά και καταπράσινα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ακέρωτο λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Για τη γέμιση
  • 100 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 15 φύλλα δυόσμο φρέσκο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Πλένω καλά όλα τα μυριστικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο, δυόσμο), τα χοντροκόβω και τα βάζω στο μούλτι μαζί με το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Αδειάζω τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Για τα ντολμαδάκια: Βάζω σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνω τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζω για 4 λεπτά. Τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσω το χρώμα τους.
  • Βήμα 3 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
  • Βήμα 4 Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
  • Βήμα 5 Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο σειρές. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ενδιάμεσα, «στριμώχνω» τις φέτες του λεμονιού και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζω τα ντολμαδάκια με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους και σιγοβράζω για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα και να βράσει το ρύζι.
  • Βήμα 6 Σερβίρω τα ντολμαδάκια με απλό γιαούρτι ή ένα ελαφρύ τζατζίκι αρωματισμένο με δυόσμο.

Related Posts

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Οι ψητές γλυκοπατάτες γίνονται το τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή πουλερικά. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα τους και να τις πολτοποιήσετε σε ένα κρεμώδη και πικάντικο πουρέ.

ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

Ένας υπέροχος κορμός αρκετά διαφορετικός από τον κλασσικό σοκολατένιο. O πουρές φυστικιών είναι που δίνει την πιο έντονη γεύση.