Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

: 4
: 40 min
: 30 min

Τα ντολμαδάκια είναι από τα αγαπημένα των Ελλήνων και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα τα βρεις με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Τα τρυφερά αμπελόφυλλα σε συνδυασμό με το ρύζι και μπόλικα μυρωδικά είναι φαγητό που μοσχοβολάει «μαμά»!

Υλικά
  • Για 30 ντολμαδάκια
  • 250 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά και καταπράσινα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ακέρωτο λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Για τη γέμιση
  • 100 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 15 φύλλα δυόσμο φρέσκο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Πλένω καλά όλα τα μυριστικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο, δυόσμο), τα χοντροκόβω και τα βάζω στο μούλτι μαζί με το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Αδειάζω τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Για τα ντολμαδάκια: Βάζω σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνω τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζω για 4 λεπτά. Τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσω το χρώμα τους.
  • Βήμα 3 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
  • Βήμα 4 Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
  • Βήμα 5 Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο σειρές. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ενδιάμεσα, «στριμώχνω» τις φέτες του λεμονιού και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζω τα ντολμαδάκια με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους και σιγοβράζω για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα και να βράσει το ρύζι.
  • Βήμα 6 Σερβίρω τα ντολμαδάκια με απλό γιαούρτι ή ένα ελαφρύ τζατζίκι αρωματισμένο με δυόσμο.

Related Posts

ΛΑΖΑΝΑΚΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΛΑΖΑΝΑΚΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ ΚΡΕΑΤΟΣ

Η μπολονέζ είναι μια πλούσια σάλτσα της ιταλικής κουζίνας, ιδιαίτερα αγαπητή από τους Έλληνες. Εγώ σας προτείνω να αντικαταστήσετε τον κλασσικό κιμά, με ψιλοκομμένο χτένι που την κάνει ακόμη πιο χορταστική και νόστιμη.

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ, ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ, ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης: Μεσογειακή, γευστική και ζεστή συνταγή για μια παγωμένη χειμωνιάτικη οικογενειακή Κυριακή. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλού θερμιδικού φορτίου. Ο συνδυασμός του ντοματοχυμού με το πράσο, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο αφήνουν μια μοναδική γεύση στον ουρανίσκο άκρως απολαυστική.



Subscribe