destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ «ΨΗΤΗ» ΣΑΛΤΣΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ «ΨΗΤΗ» ΣΑΛΤΣΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ «ΨΗΤΗ» ΣΑΛΤΣΑ

: 8-10
: 40 min
: 1 hr
           
: 30 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία παραδοσιακή και γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις μελιτζάνες. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην παραδοσιακή κορεατική ιατρική χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοολισμού. Η μελιτζάνα τον τελευταία χρόνια μελετάται για την πιθανή αντικαρκινική της δράση. Πρόσφατες μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο χυμός της καταστέλλει τη βλάβη των κυττάρων σε ζώα (χρωμοσωμικές ανωμαλίες) που έχουν προδιάθεση για καρκίνο. Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι αναχαιτίζουν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων. Από την άλλη, η μοτσαρέλα εφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Α και D, βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και με ασβέστιο. Ο συνδυασμός των βιταμινών αυτών, εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού. Μία υπέροχη συνταγή, πολύ πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες και επομένως σε μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)!

Υλικά
  • Για τη σάλτσα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδα, σπασμένα ακαθάριστα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 10-12 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις μελιτζάνες
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες πάχους 1½ εκ.
  • 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
  • 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη σάλτσα: Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Σε ένα βαθύ ταψάκι βάζω όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύω. Βάζω το ταψί στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της σάλτσας και να «καεί» λίγο στην περιφέρεια.
  • Βήμα 2 Για τις μελιτζάνες: Αλατίζω γενναιόδωρα τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε τρυπητό για 30 λεπτά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σκουπίζω τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και τις απλώνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί (μπορεί να χρειαστούν 2 λαμαρίνες). Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη. Ψήνω τις μελιτζάνες για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Βήμα 3 Σε ένα ταψάκι 20×30 εκ. απλώνω περίπου ½ φλιτζάνι ψητή σάλτσας και πασπαλίζω με το 1/3 της ποσότητας της μυζήθρας. Στρώνω μια σειρά μελιτζάνες, καλύπτω με ½ φλιτζάνι σάλτσα και πασπαλίζω με λίγη μυζήθρα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 45 λεπτά.
  • Βήμα 4 Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, απλώνω τις φέτες φρέσκιας μοτσαρέλα και επαναφέρω στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Αποσύρω από το φούρνο και το αφήνω 30 λεπτά να σταθεί. Πασπαλίζω με φρέσκο βασιλικό, κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Πανέμορφο στεφάνι με κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια, για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη αλλά χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο αφού διαφοροποιείται σε 3 θερμοκρασίες.

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Οι σεφταλιές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου που μεγάλο ρόλο παίζει η μπόλια που είναι τυλιγμένες, γιατί τις κρατάει ζουμερές δίνοντας μοναδική γεύση. Οι αντιναχτές πατατούλες είναι το τέλειο συνοδευτικό τους.



Subscribe