destination taste!

LE DIPLOMATE – ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ METAXA, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

LE DIPLOMATE – ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ METAXA, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

LE DIPLOMATE - ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ METAXA, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

: 8
: 30 min
: 30 min
           
: 7 hr 20 min

Το Μetaxa δίνει μοναδική γεύση και άρωμα σε όλη την πουτίγκα. «Ξυπνάει» τις σταφίδες και ενισχύει το γλυκό πορτοκάλι.

Υλικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες, μαύρες ή ξανθές
  • 40 ml Metaxa
  • 250 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση (ή 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας)
  • 20 μπισκότα σαβαγιάρ (περίπου 1 πακέτο)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λεπτοκομμένες λωρίδες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του (ή 1 φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι)
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ βάζω τις σταφίδες και το Μetaxa και τις μουσκεύω για 20 λεπτά. Τις στύβω απαλά (όχι τελείως) και τις αφήνω στην άκρη. Κρατάω το Metaxa στο μπολάκι.
  • Βήμα 2 Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια (τον χαραγμένο λοβό ή τη σκόνη) και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να κάψει το γάλα. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το γάλα να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 3 Ραντίζω τα σαβαγιάρ με το Metaxa που έχω κρατήσει. Παίρνω μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση (ή μια μακρόστενη φόρμα του κέικ) και στρώνω στον πυθμένα της μια δόση από σαβαγιάρ. Από πάνω σκορπίζω κομματάκια από το γλυκό πορτοκάλι (ή απλώνω λίγη μαρμελάδα) και σταφίδες και σκεπάζω με άλλη μια στρώση σαβαγιάρ. Συνεχίζω με εναλλάξ στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αφήνω τη φόρμα κατά μέρος.
  • Βήμα 4 Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα ή το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά (όχι όμως να γίνουν κρέμα). Προσθέτω το χλιαρό μείγμα γάλακτος και ανακατεύω καλά. Αδειάζω αυτό το μείγμα στη φόρμα. Αφήνω κατά μέρος για 15 – 20 λεπτά, μέχρι τα σαβαγιάρ να μουσκέψουν απ΄το υγρό μείγμα και να αφρατέψουν.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 6 Βάζω τη φόρμα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνω καυτό νερό ώστε η στάθμη να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας (φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου). Βάζω το ταψί με τη φόρμα το μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω το γλυκό για 30 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει τελείως και το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη. Στη συνέχεια το βάζω στο ψυγείο για 6 – 7 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά.
  • Βήμα 7 Το ξεφορμάρω με προσοχή σε μια πιατέλα, το κόβω σε μέτριες φέτες και το σερβίρω.

Related Posts

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και εκείνη των υγρών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει […]