destination taste!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ «ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ»

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ «ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ»

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ «ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ»

: 4 - 6
: 30 min
: 1 hr 30 min

Ίσως, το πιο ζουμερό κοτόπουλο που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Η κρούστα, κρατάει τους χυμούς και τους ατμούς εγκλωβισμένους και κάνει το κρέας απίστευτα μαλακό! Αν θέλετε, αφού «σπάσετε» την κρούστα, βάλτε το για 5 λεπτά στο γκριλ για να πάρει λίγο περισσότερο χρώμα!

Υλικά
  • 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.300 γρ., κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό (ζητήστε από τον χασάπη σας να δέσει όσο σφικτά μπορεί τα πόδια του κοτόπουλου ή τα δένετε εσείς γερά με σπάγκο μαγειρικής ή με ένα λεπτό σύρμα)
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 γρ. αλάτι, χοντρό
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ή φρέσκος βασιλικός (και αυτά θα τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα, σε ολόκληρα ματσάκια ή σε πακετάκια ή τα αγοράζετε από φυτώριο, σε γλαστράκια –αποφύγετε τα ξερά γιατί δεν έχουν τόσο έντονο άρωμα)
  • 10 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες και ξεφλουδισμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη (θα τα βρείτε συσκευασμένα, στα ψυγεία πολλών μεγάλων σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και, φυσικά, σε ολόκληρα γλαστράκια, στα φυτώρια –αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή ξερό θυμάρι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  • Βήμα 2 Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά το αλεύρι με το χοντρό αλάτι και προσθέτω το κρασί. Ανακατεύω καλά και μετά αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να φτιάξω μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα φυλλαράκια από το φρέσκο δυόσμο (ή το φρέσκο βασιλικό) και τις μισές σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες. Ανακατεύω καλά. Αλατοπιπερώνω εσωτερικά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζω με το μείγμα μυρωδικών-σκόρδου.
  • Βήμα 4 Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη, επίπεδη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη που έφτιαξα σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξω το κοτόπουλο.
  • Βήμα 5 Κόβω τα φυλλαράκια από το θυμάρι ή τη φρέσκια ρίγανη (ή βάζω τα ξερά) και τα ανακατεύω σε ένα μπολ με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες. Πασπαλίζω το φύλλο με το μείγμα αυτό και βάζω στο κέντρο του φύλλου το κοτόπουλο, με τα πόδια προς τα κάτω. Τυλίγω όλο το κοτόπουλο με το φύλλο και πιέζω τις άκρες του για να ενωθούν.
  • Βήμα 6 Μεταφέρω το «φασκιωμένο» κοτόπουλο στο ταψί και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Το ψήνω για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και στο διάστημα αυτό να έχει ψηθεί και το κοτόπουλο.
  • Βήμα 7 Το βγάζω από το φούρνο και ανοίγω προσεκτικά τη ζύμη με ένα μαχαίρι. Το κοτόπουλο είναι ζουμερό, τρυφερό και πολύ μυρωδάτο. Το κόβω σε μερίδες και το σερβίρω με σαλάτα ή πατατούλες.


Related Posts

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι μια φυτική διατροφή προσφέρει όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Άτομα που καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή τους παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο στα φυτικά όσο […]

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΑΓΟΥΛΑ

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΑΓΟΥΛΑ

Μπορούμε να πούμε πως το μάγουλο μοσχαρίσιο γίνεται σιγά- σιγά η νέα αγάπη των ελληνικών εστιατορίων. Μη σας τρομάζει που ακούτε μοσχαρίσιο μάγουλο είναι και αυτό ένα νόστιμο κρέας που πρέπει απλώς να ξέρετε να το μαγειρεύετε καλά. Έχει και αυτό το τρόπο του! Είναι […]