Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

: 6-8
: 30 min
: 60 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Νόστιμη συνταγή για όλες τις ώρες της ημέρας. Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και με ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β για τη σωστή κυτταρική διαίρεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ισχυρό νευρικό σύστημα και βελτιωμένο μεταβολισμό. Ο τραχανάς είναι είδος ζυμαρικού με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες και περιέχει άφθονες φυτικές ίνες. Η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του τραχανά αυξάνει την παροχή πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας και ασβεστίου και για το λόγο αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για τα παιδιά. Ο λόγος είναι ότι το ασβέστιο εκτός των άλλων είναι ένα απαραίτητο συστατικό και για την καλή υγεία των οστών, καθώς επίσης δρα συνεργικά για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο τραχανάς επίσης περιέχει και «αντιοξειδωτικά» καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή δρουν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στα βλαβερά αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών. Οι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος. Μία γευστική και ταυτόχρονα πολύ θρεπτική συνταγή για την ισχυρή θωράκιση του ανοσοποιητικού!

Υλικά
  • Για τα φύλλα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 - 11 φύλλα)
  • 100 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 2 αυγά
  • 600 ml γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τον τραχανά
  • 120 γρ. τραχανά
  • τα φύλλα από 2 - 3 μεγάλα ματσάκια μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 2 ματσάκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • το λευκό μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 5 μέτριες ντομάτες, ώριμες αλλά σφικτές, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το κοτόπουλο
  • 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μικρούς κύβους του 1/2 εκ.
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
  • 200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τον τραχανά: Σε ένα μέτριο μπολ βάζω τον τραχανά, το καλύπτω καλά με χλιαρό νερό και το αφήνω να μουσκέψει για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζω σε ψιλή σήτα, το στύβω με τα χέρια και το αφήνω σε ένα φαρδύ μπολ. Προσθέτω το μαϊντανό, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνω το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Για το κοτόπουλο: Βάζω σε ένα μπολ τους κύβους κοτόπουλου, τους αλατοπιπερώνω καλά και τους ανακατεύω. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τους μισούς κύβους κοτόπουλου, για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζω το τηγάνι, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τους υπόλοιπους κύβους για 6 – 8 λεπτά, μέχρι και αυτοί να ροδίσουν καλά. Τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ο λόγος που σοτάρω το κοτόπουλο σε δύο δόσεις είναι γιατί, αν βάλω όλους τους κύβους μαζί στο τηγάνι, η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και οι κύβοι θα βράσουν αντί να τηγανιστούν και να ροδίσουν. Τους βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη μουστάρδα και το ανθότυρο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 3 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Βήμα 4 Απλώνω 2 φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους και κάνω ένα μακρύ κορδόνι με γέμιση στην άκρη. Τυλίγω σε μακρύ ρολό και το μεταφέρω στο ταψί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία κάνοντας «κύκλους» μέσα στο ταψί μέχρι να γεμίσει. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα. Αλατοπιπερώνω και ραντίζω την πίτα με το μίγμα. Ψήνω για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ιδανική σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, και πολύ καλό «φάρμακο» για το κρύωμα.

ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες κενού στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) και ανακατεύουμε τον πολτό με…



Subscribe