destination taste!

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

: 6-8
: 30 min
: 2 hr 30 min

Ο κόκορας είναι πολύ τρυφερός και μπορείτε να το σερβίρετε σε γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνω τις χειμωνιάτικες ρίζες που θα τον συνοδέψουν τέλεια.

Υλικά
  • Για τον κόκορα
  • 1 κόκορας βάρους 2½ - 3 κιλών
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 100 ml γλυκό Σαμιώτικο κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. κύμινο, σκόνη
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 4 κλωνάρια ρίγανη, φρέσκια
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο, φρέσκια
  • 3-4 αποξηραμένα σύκα
  • 3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 2 φέτες πορτοκάλι (με τη φλούδα), κομμένες στη μέση
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Για τα λαχανικά
  • 3 παντζάρια
  • 1 ρέβα
  • 2-3 μεγάλα καρότα
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 2 φινόκιο
  • 1 κολοκάσι μικρό
  • 2 πατάτες
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 7-8 δαμάσκηνα ξερά
  • 6 σύκα ξερά
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • χυμός από 5 πορτοκάλια
  • 600 ml γλυκό Σαμιώτικο κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα λαχανικά: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Καθαρίζω και κόβω όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα απλώνω σε μια μεγάλη λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνω, ραντίζω με το ελαιόλαδο και το βούτυρο και πασπαλίζω με την πάπρικα. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.
  • Βήμα 2 Για τον κόκορα: Βάζω σε ένα μικρό μπολ το σαμιώτικο κρασί και τα μανιτάρια και τα αφήνω στην άκρη για 20 λεπτά.
  • Βήμα 3 Πλένω καλά τον κόκορα, τον σκουπίζω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνω μέσα κι έξω. Βάζω τα δάχτυλά μου κάτω από το δέρμα του κόκορα και με προσεκτικές κινήσεις ανασηκώσω όλο το δέρμα του κόκορα και το ξεκολλάω από τη σάρκα, πάντα με προσοχή για να μη σχιστεί.
  • Βήμα 4 Ανακατεύω σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το βούτυρο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και με το μείγμα αλείφω όλο το κρέας του κόκορα. Στίβω τα μανιτάρια και τα «στρώνω» μαζί με τις φέτες πορτοκαλιού, μεταξύ δέρματος και ψαχνού. Αλείφω με όσο μείγμα έχει απομείνει εξωτερικά και εσωτερικά τον κόκορα, γεμίζω με τα μυρωδικά και τον τοποθετώ στη γάστρα. Σκορπίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά του ψησίματος (χυμό πορτοκάλι, κρασί και ελαιόλαδο), ραντίζω τον κόκορα και κλείνω τη γάστρα. Ψήνω στο φούρνο για 2-2½ ώρες.
  • Βήμα 5 Βγάζω τον κόκορα από την γάστρα και όσα υγρά υπάρχουν μαζί με τα σύκα και τα δαμάσκηνα τα ρίχνω στο μπλέντερ. Τα πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.
  • Βήμα 6 Σερβίρω τον κόκορα με τα ψητά λαχανικά και ραντίζω με τη σάλτσα.

Related Posts

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Πανέμορφο στεφάνι με κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια, για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη αλλά χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο αφού διαφοροποιείται σε 3 θερμοκρασίες.

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Οι σεφταλιές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου που μεγάλο ρόλο παίζει η μπόλια που είναι τυλιγμένες, γιατί τις κρατάει ζουμερές δίνοντας μοναδική γεύση. Οι αντιναχτές πατατούλες είναι το τέλειο συνοδευτικό τους.



Subscribe