destination taste!

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

: 6-8
: 30 min
: 70 min

Υπέρ-αρωματικό κέικ με ζουμερά αχλάδια που έχουμε ποσάρει σε μηλίτη. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην μαλακώσουν εντελώς αλλά να κρατάνε λίγο, έτσι ώστε να μείνουν ολόκληρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Υλικά
  • Για τα αχλάδια
  • 5 σκληρά αχλάδια ξεφλουδισμένα, χωρίς τον πυρήνα τους αλλά διατηρώντας το κοτσάνι τους
  • 4 φλιτζ. τσαγιού μηλίτη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού μαύρο τσάι
  • 6 λοβούς κάρδαμο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 μέτριο κομμάτι τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 10 γαρύφαλλα
  • Για το κεϊκ
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 115 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 170 γρ. μελάσα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 180 ml μαύρο τσάι, κρυωμένο
  • Για το γλάσο σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας, σπασμένη
  • 100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα αχλάδια: Βάζε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια αλλά όχι πάρα πολύ. Δοκιμάζω με ένα πηρούνι και θα πρέπει να αντιστέκεται ελαφρά την ώρα που το βυθίζω. Αφαιρώ τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 2 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπαχαρικά, αλάτι και σόδα). Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτω την μελάσα, το κρύο τσάι, το τζίντζερ και το αυγό και συνεχίζω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτω σταδιακά τα στεγνά υλικά δουλεύοντας παράλληλα σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το μισό μίγμα στη φόρμα, στερεώνω όρθια τα 4 αχλάδια και απογεμίζω τη φόρμα. Ψήνω στο φούρνο για 60-70 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρω.
  • Βήμα 5 Για το γλάσο και το σερβίρισμα: Βάζω σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το γλάσο και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και βούτυρο και να ομογενοποιηθούν σε ρευστό γλάσο. Μεταφέρω το κέικ σε μια πιατέλα και ραντίζω με το γλάσο σοκολάτας. Κόβω το τελευταίο αχλάδι σε λεπτές φέτες και στολίζω το κέικ. Σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Το φαγόπυρο δεν έχει σχέση με το σιτάρι και θεωρείται ψευτοδημητριακό. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη. Το κέικ αυτό, είναι αφράτο, μυρωδάτο και δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει «κλασσικό» αλεύρι!

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.