destination taste!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

: 6
: 1 hr
: 1 hr
           
: 12 hr

Η γιαγιά μου εκτιμούσε ιδιαίτερα τα όσπρια και τα μαγείρευε τακτικότατα, κάθε φορά με διάφορες παραλλαγές και αξιοθαύμαστους πειραματισμούς. Μια τέτοια συνταγή ανασύρω από τις παιδικές μου μνήμες και σας προτείνω εδώ.

Υλικά
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες, κατά προτίμηση Πρεσπών
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τους χυμούς τους, τα οποία ψιλοκόβουμε κονκασέ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης (φρέσκες ή από βαζάκι και στραγγισμένες), κομμένες σε ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 3 – 4 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μάραθος, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζω, τους ξεπλένω καλά με κρύο νερό και τους ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τους καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό, προσθέτω τα φύλλα δάφνης και τους βάζω να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια (περίπου 20 λεπτά) και τους σιγοβράζω για 1 ώρα με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Βήμα 2 Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αποσύρω.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Μόλις περάσει η 1 ώρα βρασίματος των φασολιών, τα στραγγίζω (κρατάω το ζωμό κατά μέρος) και τα αδειάζω σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί. Προσθέτω τα ντοματάκια κονσέρβας με τους χυμούς τους, το σοταρισμένο μείγμα πιπεριάς-κρεμμυδιών, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, το μάραθο (ή τον άνηθο) και το μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό που έβρασα τους γίγαντες. Ανακατεύω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.
  • Βήμα 4 Ψήνω τους γίγαντες για 1 – 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν οι χυμοί τους. Αν χρειαστεί, ρίχνω λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει σαλτσούλα στο τέλος. Τους σερβίρω ζεστούς (ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνοδεύω με τυρί φέτα και ελιές.

Related Posts

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ CROQUE MONSIEUR; ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ Ή ΧΩΡΙΣ;

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ CROQUE MONSIEUR; ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ Ή ΧΩΡΙΣ;

Το κροκ-μεσιέ είναι ένα είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croquer (τραγανίζω) και monsieur (κύριος). Θα μπορούσαμε να πούμε υποθετικά στα ελληνικά ένας τραγανός κύριος. Πολλές παραλλαγές έχουν γίνει […]

ΜΕΡΙΔΑ… ΓΙΑ ΔΥΟ; ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ!

ΜΕΡΙΔΑ… ΓΙΑ ΔΥΟ; ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ!

Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζετε, σίγουρα θα έτυχε κάποια στιγμή να πάτε μόνοι σας έξω για καφέ ή φαγητό. Θυμάστε μήπως το βλέμμα αυτού που σας σέρβιρε; Ανήκετε στην κατηγορία ψηλή ξανθιά με εντυπωσιακό ντύσιμο ή ψηλός αξύριστος μελαχρινός με γυμνασμένους κοιλιακούς; Τότε εντάξει, […]