destination taste!

ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

: 6
: 30 min
: 1 hr

Είναι από τα φαγητά με τις καλύτερες γευστικές αναμνήσεις! Τα γεμιστά της γιαγιάς με μποστανίσιες ντομάτες με ζαχαρωμένη σάρκα, τα τρυφερά κολοκυθάκια και τις μοσχομυριστές πιπεριές είναι από τα αγαπημένα μας. Γιατί «ορφανά»; Δεν έχουν κιμά… μόνο σπυρωτό ρύζι και άπειρα μυρωδικά…

Υλικά
  • 4 μέτριες, ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 πιπεριές κίτρινες
  • 2 κολοκυθάκια, στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν ευκολότερα)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 80 γρ. κουκουνάρια καβουρντισμένα
  • 80 γρ. ξανθές σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml πετιμέζι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Αδειάζω τις ντομάτες, κόβοντας μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, αφήνω τα καπάκια κατά μέρος και με ένα κουταλάκι, αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό τους και την ψιλοκόβω. Το ίδιο κάνω και με τα κολοκυθάκια, κόβοντας μια φέτα-καπάκι από την πλευρά του κοτσανιού. Αφαιρώ τη σάρκα, την ψιλοκόβω και την ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με τη σάρκα ντομάτας. Τέλος, κόβω μια λεπτή φέτα από τις πιπεριές στην πλευρά του κοτσανιού. Βγάζω και πετάω σπόρους και μεμβράνες. Κρατάω όλα τα καπάκια των λαχανικών.
  • Βήμα 2 Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, προσθέτω το ρύζι και το γυρίζω 1-2 φορές. Ρίχνω τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα.
  • Βήμα 3 Αφήνω τα υλικά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά και σβήνω με ½ φλιτζάνι νερό. Αποσύρω από τη φωτιά, νοστιμίζω με αλατοπίπερο και προσθέτω τα μυρωδικά και το πετιμέζι.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Τοποθετώ τα λαχανικά σε ένα μέτριο ταψί φούρνου, με το άνοιγμα προς τα πάνω και πασπαλίζω το εσωτερικό τους με αλατοπίπερο. Γεμίζω τα λαχανικά με το μίγμα της γέμισης και σκεπάζω με τα καπάκια τους.
  • Βήμα 5 Βάζω όλα τα υλικά του ψησίματος (ντομάτες, πελτέ, ελαιόλαδο, πετιμέζι, αλατοπίπερο) στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα. Ραντίζω τα γεμιστά με το μείγμα και ψήνω για 1 ώρα περίπου, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν. Σερβίρω τα γεμιστά ζεστά ή κρύα.

Related Posts

ΣΑΡΛΟΤ ΜΕ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

ΣΑΡΛΟΤ ΜΕ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Όλοι λατρεύουμε τον συνδυασμό σοκολάτα-μπανάνα. Εδώ σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή που θα εντυπωσιάσει τους πάντες με τη γεύση της αλλά κυρίως με την εμφάνισή της.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ακούγεται περίεργο το καβουρδισμένο αλεύρι αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά του. Δίνει αρώματα καψαλισμένου φουντουκιού και κάνει την κρέμα πεντανόστιμη!