destination taste!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ

: 6

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η γεύση και τα αρώματα της Μεσογείου κυριαρχούν σ΄ αυτή την πρωτότυπη συνταγή. Το μοσχάρι με τα λαχανικά δημιουργούν έναν δυναμικό συνδυασμό με πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και βιταμίνες της ομάδας Β που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία. Παράλληλα, προσφέρονται άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β-καροτένιο και φλαβονοειδή, με αξιοσημείωτη παροχή μονάδων ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της καθημερινής μας απαίτησης και παρουσιάζουν ευεργετικές επιδράσεις τόσο στη λειτουργία της καρδιάς, όσο και του ανοοσοποιητικού συστήματος. Η προσθήκη σουσαμιού αναβαθμίζει σημαντικά τη διατροφική αξία της συνταγής, μιας και το σουσάμι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή του σακχαρώδους διαβήτη, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου, στη βελτίωση της πέψης, στην μείωση των φλεγμονών, στην ενίσχυση του αναπνευστικού και στην καλή οδοντική υγεία. Η προσθήκη ελαιόλαδου ενισχύει την απόδοση της συνταγής επιπλέον σε βιταμίνη Ε, ένα θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται με την καλή υγεία του δέρματος και παρουσιάζει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Λεμόνι, μπαχαρικά και μυρωδικά «εξωραΐζουν» τις βλαβερές ιδιότητες του κόκκινου κρέατος και αναδεικνύουν περαιτέρω την αντιοξειδωτική απόδοση του πιάτου. Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή παρέχει πλουσιοπάροχα σίδηρο για καλύτερη αιμοποίηση!

Matériaux
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 3 καρότα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 γλυκοπατάτα, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 700 ml ζωμό κότας
  • Χυμό & ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω το κρέας και το σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα. Βγάζω το κρέας σε μια πιατέλα και ρίχνω τα λαχανικά όλα μαζί. Σοτάρω ανακινώντας τακτικά το γουόκ μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
  • Étape 2 Πασπαλίζω τα λαχανικά με το αλεύρι και ρίχνω το ζωμό. Ανακατεύω ελαφρά και επαναφέρω το κρέας. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Ραντίζω με το χυμό λεμονιού και μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμη.
  • Étape 3 Αποσύρω από τη φωτιά και πασπαλίζω με το σουσάμι, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που φτιάχνω συχνά αφού έχω φροντίσει από την Άνοιξη να αγοράσω αγκινάρες και αφού τις καθαρίσω να τις διατηρήσω σε άλμη. Φυσικά, στην εποχή τους τις χρησιμοποιώ φρέσκες.

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.